Zisk Lenovo stoupl o 30 procent, tempo růstu ale zpomaluje

Lenovo

Lenovo Zdroj: profimedia.cz

Čínskému výrobci počítačů Lenovo Group vzrostl v prvním fiskálním čtvrtletí čistý zisk o 30 procent na 141,4 milionu dolarů (2,9 miliardy korun). Hospodaření podle prohlášení firmy podpořil vysoký prodej v rozvojových zemích, tempo růstu však kvůli globálnímu ekonomickému zpomalení oslabilo. Lenovo je druhým největším výrobcem osobních počítačů na světě.

Tempo růstu zisku bylo nejpomalejší za více než rok. Výsledky však překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 131,2 milionu dolarů. Příjmy se za tři měsíce do konce června zvýšily o 35 procent na osm miliard dolarů. Domácí, čínský trh se na celkových příjmech podílí 42 procenty.

Dodávky počítačů na trh v oblasti Asie a Tichomoří a v Latinské Americe stouply o 59,2 procenta. V Evropě, na Blízkém východě a v Africe vzrostly o 62,3 procenta. Minulý týden Lenovo uvedlo na trh svůj nový notebook ThinkPad.

Lenovo dotahuje Hewlett-Packard

Lenovo loni sesadilo americkou firmu Dell z pozice druhého největšího prodejce osobních počítačů na světě. Podle dnešního prohlášení se firmě daří snižovat i náskok světové jedničky, kterou je další americká společnost Hewlett-Packard. Podle výzkumné společnosti IDC mělo Lenovo v období duben až červen podíl na trhu 14,9 procenta a HP 15,5 procenta. Podle údajů konkurenční firmy Gartner je náskok HP dokonce ještě nižší, činí 0,2 procentního bodu.

Firma rovněž prodala ve čtvrtletí v Číně pět milionů chytrých telefonů LePhone. Poprvé se jí tak podařilo prodat více telefonů než počítačů. Výroba chytrých telefonů je však stále ztrátová, zisk očekává firma v příštích čtvrtletích, napsaly agentury AP a Reuters.