Zlínské ateliéry pohltí matku Bonton Pictures

natáčení filmu

natáčení filmu Zdroj: profimedia.cz

Jednu z největších produkčních a ateliérových firem Ateliéry Bonton Zlín čeká restrukturalizace. V následujících měsících by se měla spojit s mateřskou společností Bonton Pictures, kterou vlastní podnikatelé Zdeněk Kozák a Miloš Petana. Firma Bonton Pictures nyní v podstatě nevykonává žádnou činnost, drží stoprocentně ateliéry a byly na ni převedeny některé operace z předchozích let. „Bonton Pictures po vyčištění přifúzujeme ke zlínským ateliérům,“ uvedl Kozák.

Majitelé tak ještě před operací začali v Bonton Pictures „uklízet“. Před několika týdny snížili základní kapitál firmy o skoro 53 milionů korun na 2,2 milionu korun.

„Toto snížení pokrylo nahromaděné ztráty z minulých let, které patrně plynou z majetkových převodů a přeceňovacích operací,“ vysvětlil Kozák. To by odpovídalo naposledy publikované výroční zprávě firmy z roku 2010, podle které ztráty minulých období dosáhly 52,3 milionu korun.

V týž rok Bonton Pictures vykázala ztrátu 900 tisíc korun. Naopak samotné Ateliéry Bonton Zlín přede dvěma roky skončily v zisku 7,6 milionu korun, mimo jiné i díky lukrativní zakázce na správu práv ke starým československým filmům.
Podobnou operaci provedli Kozák s Petanou i na počátku loňského roku, kdy ze základního kapitálu Bonton Pictures vytáhli 45 milionů korun.

Ateliéry Bonton Zlín a Bonton Pictures jsou někdejší součásti obřího zábavního impéria Bonton. To se v roce 2003 rozčlenilo na pět servisních firem (například Bonton Film Entertainment a Bonton Book), které ovládaly firmy v daném segmentu zábavy. Poté následoval pozvolný rozprodej jednotlivých částí holdingu (, Sony/Bonton, Bontonland, Supraphon, Panther). Jako poslední jednotka se loni prodal filmový distributor Bontonfilm, kterého koupila bermudská společnost CME za 12,5 milionu dolarů.