Vývoz z Německa v říjnu klesl nejvíce za šest měsíců

ilustrační foto

ilustrační foto

Přebytek bilance zahraničního obchodu Německa se v říjnu podle sezonně upravených údajů snížil na 12,6 miliardy eur (321,1 miliardy Kč) ze zářijových revidovaných 15,1 miliardy eur. Výsledky byly i horší než odhady analytiků, hlavně kvůli poklesu vývozu, který byl nejvýraznější za šest měsíců. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení přebytku jen na 14,3 miliardy eur, tedy na stejnou úroveň, kolik činil přebytek loni v říjnu. Vývoz se v říjnu meziměsíčně snížil o 3,6 procenta, což byl nejvyšší pokles od dubna. Dovoz klesl o jedno procento, což byl rovněž nejvyšší pokles za šest měsíců. Analytici očekávali snížení vývozu jen o jedno procento a u dovozu naopak růst o půl procenta.

Podle analytiků vývoz z Německa sráží krize v eurozóně. Vývoz klesá mnohem více než dovoz, což ukazuje, že domácí poptávka je silnější než zájem o německý export v zahraničí.

Vývoz do zemí eurozóny v říjnu meziročně klesl o 0,4 procenta. Naopak export do zemí Evropské unie, které neplatí eurem, stoupl o 3,1 procenta. Vývoz do zemí mimo EU vzrostl o 8,3 procenta.

Za deset měsíců přebytek zahraničního obchodu podle sezonně neupravených údajů stoupl na 130,3 miliardy eur z loňských 128,4 miliardy eur. Vývoz se zvýšil o 12,5 procenta a dovoz o 14,6 procenta.

Mnoho ekonomů se domnívá, že Německo se nyní kvůli dluhové krizi v eurozóně kymácí na pokraji recese. Dluhová krize zhoršuje důvěru a začíná se přelévat do reálné ekonomiky. Vláda sice očekává v letošním roce ekonomický růst o tři procenta díky silnému začátku letošního roku, snížila však již o téměř polovinu výhled růstu na příští rok na jedno procento.