Usnadněme obranu proti Airbnb, navrhuje pražský radní Procházka

Aplikace Airbnb

Aplikace Airbnb Zdroj: Profimedia.cz

Pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) chce navrhnout novelu občanského zákoníku, která by usnadnila majitelům bytů bránit se proti využívání jednotek ke krátkodobým pronájmům přes servery typu Airbnb. Nyní mohou majitelé tyto pronájmy odmítnout jen v případě, že se na tom shodnou všichni vlastníci bytových jednotek v daném domě.

To je obtížné, podle radního by se tak laťka měla snížit na 60 procent vlastníků, případně i méně. Procházka bude na podzim kandidovat jako lídr ANO v Praze 1, kde se problematika Airbnb intenzivně řeší."Nyní máme připravený návrh do legislativního výboru. Očekávám, že pokud půjde vše dobře, tak by mohl zákon vejít v platnost už v průběhu několika měsíců," uvedl radní. Krátkodobé pronájmy podle něj znamenají výrazný problém pro obyvatele domů v centru města.

Cizinci, kteří se v bytech přes Airbnb a další podobné služby ubytovávají, se podle radního často chovají hlučně. Řada zejména mladších cizinců bere Prahu jako místo, kde je levné ubytování a alkohol, což dělá z české metropole vyhledávanou destinaci pro divoké rozlučky se svobodou.

Podle údajů od Airbnb je v Praze pronajímáno přes 7200 bytů, z toho odhadem 3000 až 5000 v Praze 1. Celkem je na městské části zhruba 15 tisíc bytů. Nejvíce návštěvníků pochází z Německa a USA. Radnice Prahy 1 do května evidovala za letošní rok 250 stížností na pronajímání bytů. Je to o dvě stovky více než za celý loňský rok.

Město zároveň přichází podle odhadů ročně zhruba o 120 milionů korun na neuhrazených ubytovacích poplatcích z krátkodobého ubytování. Většina poskytovatelů bytů se k jejich placení nehlásí. Podle Procházky mezi majitelem bytu a ubytovaným často stojí i několik prostředníků.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Vyplatí se podnikání skrze Airbnb? Odpovídá redaktor E15 Jaroslav Bukovský.

Video placeholde
Bilance airbnb • E15, Jaroslav Bukovský