Úvěry poskytnuté stavebními spořitelnami rostou nejvíce za posledních deset let

Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty.

Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty. Zdroj: Michael Tomeš_E15

Developerský projekt Dock v Praze u Palmovky, v němž developer Crestyl staví byty, kanceláře a další plochy.
Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov. Vizualizace části od architektonického studia ADNS.
Činžák v Bílkově ulici
Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy. V lokalitě v těsném sousedství Tančícího domu kvetou obchody s luxusními byty.
Celkový pohled na developerský projekt společnosti Getberg ve Vysokém Újezdu nedaleko Karlštejna.
6
Fotogalerie

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce listopadu úvěry za 54,4 miliardy korun, což je meziroční růst o 16 procent. Zároveň ale klesl počet nově uzavřených smluv meziročně o 15 procent na zhruba 369 tisíc.

"Z listopadových výsledků můžeme poměrně přesně odhadnout růst objemů za celý letošní rok, který by se tak měl pohybovat kolem 15 procent. Jde tak o nejvyšší meziroční růst objemu úvěrů za posledních deset let," řekl ČTK tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly podle údajů ministerstva financí úvěry za 47,9 miliardy korun, což byl meziroční růst o 4,6 procenta.

Asociace zároveň tento týden upozornila, že podíl úvěrů na vkladech u stavebních spořitelen ke konci září stoupl na 69,1 procenta, a padl tak dosavadní rekord z roku 2010 ve výši 68,2 procenta. Poměr úvěrů k celkovým vkladům určuje, jak se stavebním spořitelnám daří půjčovat peníze, které vyberou od klientů. Čím je poměr vyšší, tím jsou stavební spořitelny úspěšnější.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu. Stavební spoření lidé primárně využívají na rekonstrukce a modernizace.