Cena bitcoinu a krypta se po měsících stagnace utrhla. Ke smutku držitelů

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: shutterstock

Bitcoin a krypto jako by se vrátily z dlouhé dovolené, v kondici ale příliš nevypadají – bráno tedy dle vývoje ceny. Po zhruba deseti týdnech stagnace kolem kurzu 29 tisíc dolarů za jeden bitcoin se cena nejrozšířenější kryptoměny nakrátko propadla až na 25 tisíc dolarů, vzápětí mírně vzrostla na 26 400 dolarů.

Během pátečního dopoledne odepisoval bitcoin v mezidenním srovnání kolem osmi procent. Druhá největší virtuální měna ether na tom byla o procentní bod lépe, neboť se podle informací agentury Bloomberg chystají američtí regulátoři dát zelenou burzovně obchodovanému fondu (ETF) navázanému na etherové futures. Platí ale, že s propadem bitcoinu se svezl celý trh. Například litecoin či XRP oslabily během posledních 24 hodin o zhruba 14 procent.

Interpretace takového pádu bitcoinu a krypta existují v zásadě dvě. Podle zprávy listu Wall Street Journal odepsala společnost SpaceX během minulých dvou let ze své rozvahy hodnotu bitcoinu odpovídající 373 milionům dolarům a své „firemní“ bitcoiny rozprodávala.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!