KRYPTO-GRAF TÝDNE: Ziskovost těžby bitcoinu skokově roste

Bitcoiny se těží pomocí strojů označovaných ASIC.

Bitcoiny se těží pomocí strojů označovaných ASIC. Zdroj: profimedia

Bitcoiny se těží pomocí strojů označovaných ASIC.
2
Fotogalerie

Zásahy čínské vlády proti kryptoměnovým těžařům a obchodníkům vyvolávají vedlejší efekty, které pomáhají minerům ve zbytku světa.

Čína tažením proti dolování digitálních měn způsobila mimo jiné znatelný pokles výpočetní síly, která bitcoinovou síť udržuje v chodu – ve srovnání se situací před půlrokem je takzvaný hashrate zhruba o třetinu nižší. To se nejviditelněji projevuje vyšším poplatkem za bitcoinové transakce.

Jeho průměrná výše během posledního týdne vzrostla podle YCharts z pěti na sedm dolarů. V praxi ale není problém posílat bitcoin či jeho části s poplatkem nižším než dolar – pokud uživatel netrvá na okamžitém potvrzení.

Bitcoin však obsahuje samoregulační mechanismus, který by měl podobné výkyvy v hashrate a s tím spojených poplatcích korigovat. Každých čtrnáct dní se upravují nároky na výkon počítačů určených k těžbě nejrozšířenější kryptoměny. Pokud je třeba dostat k těžbě více strojů, sníží se výkonnostní požadavky. To se děje i v poslední době, což má zásadní dopady na ziskovost těžby.

Takzvaná obtížnost miningu klesla 13. června o pět procent, předposlední 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!