Největší krach v dějinách. Spekulanti prohráli v kryptoměnové ruletě až půl bilionu dolarů

Přes čtyři sta miliard dolarů odepsali investoři do kryptoměn během pouhých sedmi uplynulých dní.

Přes čtyři sta miliard dolarů odepsali investoři do kryptoměn během pouhých sedmi uplynulých dní. Zdroj: Shutterstock

Přes čtyři sta miliard dolarů odepsali investoři do kryptoměn během pouhých sedmi uplynulých dní. Globální trh s virtuálními mincemi totiž ztratil na hodnotě přes 18 procent. V peněžním vyjádření jde o nejmasivnější propad hodnoty virtuálních mincí v tak krátkém okamžiku za dobu, co lidstvo skloňuje slovo bitcoin.

Trhem primárně otřásl plán amerického prezidenta Joea Bidena zvýšit daně z kapitálových výnosů, masivní ztráty ovšem umocnil způsob, jakým investoři kryptoměny mnohdy obchodují. Totiž s půjčenými penězi.

„Obchodní platformy běžně půjčují dolary vůči kryptoměnovému vkladu. Hodnoty půjček přitom dosáhly historicky nejvyšších úrovní, investoři tedy v případě dalšího propadu budou muset uzavřít tyto pozice vynuceným prodejem držených kryptoměn,“ říká portfolio manažer Consequ Jiří Procházka s tím, že pokud by intenzita poklesu trhu dosáhla kritické meze, mohou investoři začít prodávat kryptoměny takřka bez rozmyslu.

Nejbolestivější okamžik zažili kryptoměnoví spekulanti v závěru minulého týdne, kdy trh přišel o 260 miliard dolarů během pouhých 24 hodin. V okamžiku nejvyšších ztrát odepisoval kryptoměnový svět až půl bilionu dolarů. I přes obrovské peněžní ztráty se podle analytiků ovšem v procentuálním vyjádření nejedná o kolaps. „Současná korekce, technicky vzato, do této chvíle nejde nad rámec korekce v rámci trendu,“ soudí Jan Lamser z fintechové společnosti Red Eggs. Obdobné propady jsou pro extrémně rostoucí aktiva ostatně obvyklé. 

„Bitcoin a další kryptoměny zaznamenaly za poslední půlrok obří růst ceny a takové růsty bývají vždy doprovázeny vyšší volatilitou a prudkými korekcemi,“ připomíná obvyklé fungování kryptoměnového trhu analytik J&T Banky Pavel Ryska. Zdůrazňuje ovšem, že Bidenův plán takřka zdvojnásobit daň z kapitálových zisků více vydělávajících Američanů může část spekulantů vyhánět z trhu. 

„Pokud by nová sazba daně platila od příštího roku, řada amerických investorů může chtít realizovat zisk z kryptoměn ještě letos a zaplatit tak ještě současnou daň 20 procent. Vzhledem k mnohonásobnému růstu ceny kryptoměn za poslední rok může nárůst daně pro mnoho investorů znamenat velké dolarové sumy,“ dodává Ryska. 

Trh kryptoměn se nicméně ze svých lokálních minim dokázal odrazit. Během jediného obchodního dne se hodnota globálního kryptoměnového trhu zvýšila o zhruba 150 miliard dolarů, tedy o necelých devět procent. „V tuhle chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o víc než jen o krátkodobý propad. Samozřejmě to v tomto smyslu platí především pro bitcoin a další ,velké‘ kryptoměny,“ přepodkládá auditor a partner poradenské společnosti PwC Michal Stránský. 

Současná hodnota kryptoměnového trhu se podle dat portálu coinmarketcap pohybuje kolem 1,87 bilionu amerických dolarů, před týdnem přitom takzvaná tržní kapitalizace mincí atakovala hodnotu 2,28 bilionu. Svým minimem prošla v závěru týdne na hodnotách kolem 1,74 bilionu dolarů.