Air Telecom a IZIP mění majitele, koupil je fond Nordic Investors

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Investiční fond Nordic Investors získal českého operátora Air Telecom a švýcarskou společnost eHI eHealth International, která vlastní akcie firmy IZIP. Plánuje obě akvizice propojit a prosadit se v oblasti elektronizace zdravotnictví. Uvedl, že garantuje ochranu dat 2,5 milionu klientů, kteří jsou v systému IZIP.

Air Telecom provozuje mobilní datovou síť U:fon v pásmu 400 MHz a poskytuje služby virtuálního operátora. Nordic Investors chce využít příležitosti, které nabízí plánovaný přechod z CDMA na LTE technologii. „Tato akvizice nám zároveň poskytne významné synergie pro naše plány v oblasti elektronizace péče o zdraví. Díky této akvizici získáváme mimo jiné vhodné frekvenční pásmo s vysokou prostupností dat, které nám umožní vybudovat moderní telekomunikační síť s nízkými náklady,“ uvedl zakladatel Nordic Investors Tomáš Otruba.

IZIP dříve pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) provozovala elektronické zdravotní knížky nebo portál, přes který s VZP komunikovali lékaři, nemocnice či zaměstnavatelé. V roce 2012 ale pojišťovna vypověděla smlouvu na zdravotní knížky a loni i smlouvu na provoz portálu. Koncem roku 2015 nahradila VZP portál IZIP novým systémem VZP Point. Elektronické zdravotní knížky mají pozastavenou činnost a projekt prověřuje protikorupční policie.

Zaujala vyvíjená sportovní aplikace

„Zajímá nás kromě jiného i nová aplikace ALL IMP pro sportovce, kterou firma začala vyvíjet. Jde o propojení kontroly zdraví, antidopingových opatření a dalších specifických potřeb vrcholových sportovců. Spolupráce na jejím rozvoji je dohodnuta s Českým olympijským výborem,“ sdělil partner Nordic Investors Jan Petřík. Fond chce podle něho dbát na dobré vztahy s VZP jako historickým partnerem IZIP.

Cenu transakce nechce Otruba zveřejnit, podle Hospodářských novin (HN) se ale jednalo maximálně o několik desítek milionů korun. „Cena je důvěrná. Ale odráží fakt, že společnost má odpojený portál, vypnuté servery a v tuto chvíli nemá žádné zaměstnance,“ řekl HN Otruba.

Fond dvou advokátů

Nordic Investrors založili v dubnu 2015 advokáti Tomáš Otruba a Jan Petřík. Působí v regionu střední Evropy. Soustřeďuje se na projekty z oboru nemovitostí a informačních technologií. Kromě klasických investičních projektů se zaměřuje na takzvané distressed assets. Jde o projekty, které mají problém s financováním nebo například s vypořádáním vztahů mezi akcionáři.

Skupina získala například nákupní a společenské centrum Géčko v Liberci a stala se jediným vlastníkem jednoho z největších realitních projektů v Bratislavě - Nových Vajnor.