Airbnb může být třetí nejcennější startup světa, rozjíždí další kolo financování

Mobilní aplikace Airbnb

Mobilní aplikace Airbnb Zdroj: Airbnb

Zprostředkovatel ubytování Airbnb si jde k investorům pro další peníze. Díky tomu by mohla vyrůst tržní kapitalizace firmy na 30 miliard dolarů, uvádějí New York Times. Služba by se tak dostala před čínskou taxi službu Didi Chuxing a stala by se tak třetím nejcennějším technologickým startupem na světě. První místo drží americký Uber, druhý čínská Xiaomi.

Podle New York Times by měl Airbnb použít finanční prostředky ke globální expanzi.

Poslední kolo financování uzavřel startup v červnu minulého roku, díky němuž společnost skončila s tržní valuací 25,5 miliard dolarů. Díky aktuálnímu kolu financování by Airbnb ztrojnásobil svou hodnotu za poslední dva roky.

Nejhodnotnější startupy světa (k červnu 2016, v miliardách dolarů)Nejhodnotnější startupy světa (k červnu 2016, v miliardách dolarů)Nejhodnotnější startupy světa (k červnu 2016, v miliardách dolarů)|Repro qz.com

Airbnb chce posílit především v zahraničí, píše web. Mezi současné cíle patří především vybudování silnějšího zázemí na Kubě, větší důraz na čínské turisty cestující stále více po celém světě, ale také lepší spolupráce s lokálními vládami. Rozvoj startupu často brzdí právní překážky, jak uvádí web.

Nové kolo financování by mělo Airbnb postrčit na třetí příčku nejhodnotnějších startupů světa a druhé místo nejhodnotnějších startupů v USA. Je nutné ovšem dodat, že startup se na třetím místě globálního žebříčku , kde ho ovšem vystřídal čínský Didi Chuxing. První místo mezi startupy patří už delší dobu alternativní taxislužbě Uber (tržní hodnota činí 62,5 miliardy dolarů).

Airbnb propojuje majitele pokojů, bytů, domů a dalších míst, které je možné rezervovat a využít hlavně pro krátkodobé bydlení. Po celém světě má na dva miliony aktivních nabídek. Nová aplikace, se kterou služba nyní přichází, má uživatelům hledajícím ubytování usnadnit jejich třídění. Airbnb se rozhodla využít obrovského množství dat o uživatelích a podle předchozích vyhledávání z nabídek vybere takové, které jim budou pravděpodobně vyhovovat.

Airbnb: Praha je hit
Přes zprostředkovatele ubytování Airbnb už v Česku nabízí přenocování více než deset tisíc lidí, kteří ubytovali 362 tisíc hostů, vyplývá z údajů Airbnb. Praha pak patří mezi nejpopulárnější evropské destinace cestovatelů využívajících sdílení bytů.
V Česku loni našli přes Airbnb ubytování lidé ze 145 zemí světa. Většina z nich přijela z Německa, následovaly Francie a Velká Británie. Celkem Evropané loni tvořili 66 procent hostů. Praha pak patří mezi nejpopulárnější evropské destinace. Nejčastěji lidé přes Airbnb cestují do Londýna, následuje Paříž a česká metropole se přetahuje o třetí až páté místo s Římem a Barcelonou.
„V našem průzkumu pětina lidí uvedla, že by do Prahy vůbec nejeli nebo by tu strávili méně času, pokud by necestovali přes Airbnb,“ ředitel Airbnb pro východní Evropu Andrew Verbitsky. Další pak peníze, které ušetřili na ubytování, během své cesty utratili, dodal.

———————-