Airbnb se stalo třetím nejhodnotnějším startupem na světě

Airbnb

Airbnb Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: EFFIE YANG via Flickr

Startup Airbnb byl založen v roce 2007 a od té doby zcela změnil způsob, jakým lidé bydlí při cestování. S novým investičním kolem s hodnotou 1,5 miliardy dolarů se už hodnota společnosti v soukromém sektoru dostala na 25,5 miliard dolarů. Větší hodnotu už má pouze Xiaomi a Uber.

Airbnb propojuje majitele pokojů, bytů, domů a dalších míst, které je možné rezervovat a využít hlavně pro krátkodobé bydlení. Problém je to především pro hotely, které kvůli tomu ztratily poměrně velký počet zákazníků, jež hledají levnější nebo pohodlnější bydlení na cestách. Jednou z dalších předností je domácí styl a možnost případně komunikovat s majiteli a získat tak hodnotné informace o lokálním místě.

V poslední době se ale Airbnb potýká i s vlnou podnikavců, kteří kupují byty přímo pro pronájem a v mnohých případech se tak ztrácí „domácí“ atmosféra, protože jde o jednoduché byty podobně jako nabízí hotely, ale zcela bez další přidané hodnoty. Podle informací Wall Street Journal dosáhlo Airbnb za poslední rok na rezervace v hodnotě 2,2 miliard dolarů, což je dvakrát více, než se Airbnb podařilo minulý rok.

Předpokládaný obrat pro letošní rok by měl být 900 milionů dolarů, což je rovněž přibližně dvojnásobek roku 2014 a tento trend kopíruje i předchozí roky. Za celý rok 2015 se předpokládá, že přes Airbnb proběhne přes 78 milionů rezervací. Přibližně 70 procent z těchto rezervací se uskuteční mimo USA. Airbnb už obsahuje řadu možností ubytování skrze místa v České republice.

Pokud jde o velikost nabídky ubytování, Airbnb mělo na konci třetího čtvrtletí celkem 1,7 milionů aktivních míst po celém světě, mezi kterými je možné vybírat.

Článek vyšel na webu Živě.cz