Amazon prý bude na svém telefonu pracovat s HTC

Amazon

Amazon Zdroj: CC BY 2.0: Sean MacEntee

O záměru Amazonu uvést na trh vlastní telefon se psalo v minulosti hodně. Nejnovější spekulace tvrdí, že Amazon se kvůli svému mobilu chce spojit s tchaj-wanskou HTC. První přístroj by údajně měly obě firmy představit začátkem roku 2014.

Jakou značku nové zařízení ponese, je v tuto chvíli otázkou. Nicméně samotná spolupráce se podle webu AndroidCentral.com, který se odvolává na Financial Times, jeví jako výhodná pro obě strany. Amazon může získat cenné zkušenosti výrobce solidních smartphonů, pro HTC by mohla být užší spolupráce cestou ven z finančních problémů. Bližší informace v tuto chvíli bohužel nejsou k dispozici.

O plánu Amazonu vstoupit na pole mobilních telefonů se píše už delší dobu. Už začátkem letošního roku o tom informoval Bloomberg. Podle zjištění agentury měl smartphone vyrábět čínský Foxconn, tedy stejná firma, která dává dohromady Apple iPhone. Kromě konstrukce samotného telefonu Amazon dlouhodbě pracuje také na nákupu patentů, které by jeho dítko ochránily před soudními útoky konkurence. O samotném smartphonu se Bloomberg příliš nerozepisoval, zřejmě však by mělo jít o upravenou verzi Androidu, uvedl web MobilMania.cz.

Stále slabší HTC

Společnost HTC patří mezi přední výrobce chytrých mobilních telefonů. V poslední době se jim však nedaří. Prodeje a zisky jsou stále slabší, v prvním čtvrletí 2013 firma dokonce vykázala historicky nejnižší čtvrtletní zisk 85 milionů tchajwanských dolarů (přibližně 56 milionů korun). Podle Bloombergu za poslední dva roky firma ztratila takřka 90 procent své tržní hodnoty.

Vypadá to ale, že HTC se bude dál držet své strategie a dále bude vyrábět drahé telefony. V rozhovoru pro server CNET UK vedoucí online komunikace v HTC Jeff Gordon prohlásil, že společnost nemá v plánu měnit současný směr a stát se výrobcem levných zařízení. „Soupeřit o nejnižší marži s čínskými výrobci ZTE, Huawei nebo v blízké budoucnosti třeba s Amazonem je pošetilá hra,“ uvedl Gordon.

Už delší dobu se spekuluje, že by někdo skomírající HTC odkoupil. Podle serverů eToday.com a Androidauthority.com to má být právě Lenovo - silný čínský výrobce smartphonů a aktuálně největší výrobce počítačů na světě.