Americké tajné služby pronikly na servery čínského Huawei

Huawei

Huawei Zdroj: CC BY 2.0: Christine und Hagen Graf

Americké tajné služby před lety pronikly na servery technologického gigantu Huawei. Získaly informace o činnosti obřích routerů a digitálních přepínačů, jež přenáší data v počítačových sítích, a mimo jiné sledovaly komunikaci vedení této čínské firmy. Vyplývá to z dokumentů americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), které zprostředkoval její bývalý spolupracovník Edward Snowden.

Jedním z cílů operace bylo prý zjistit, zda existuje nějaké pojítko mezi výrobcem telekomunikačních zařízení Huawei a Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou. Počítalo se ale i s využitím technologií Huawei tak, že když tato společnost prodá své produkty jiným státům - spojencům nebo těm, kdo se vyhýbají americkým výrobkům - NSA by se mohla nabourat do jejich počítačových a telefonních sítí a mohla by zde provádět své sledovací aktivity.

NSA se na Huawei zaměřila začátkem roku 2009. Ve Washingtonu v té době rostly obavy, že čínský výrobce telekomunikačního vybavení představuje hrozbu pro americkou národní bezpečnost. NSA se brzy podařilo získat přístup do seznamů zákazníků a databáze adres elektronické pošty, píše Der Spiegel.

Americký sněmovní výbor v roce 2012 doporučil, že Huawei by měl být kvůli bezpečnostním rizikům plynoucím z možného vlivu čínského státu uzavřen přístup na americký trh a americké firmy by s nimi neměly uzavírat kontrakty.

Huawei se podle agentury AP k nejnovější zprávě nevyjádřila. V lednu ale popřela jinou zprávu, že její zařízení snadno podléhají kybernetickým útokům.