Apple SIM: Tim Cook zamlčel revoluci uvnitř iPadů

Śéf Apple Tim Cook představuje novinky

Śéf Apple Tim Cook představuje novinky Zdroj: CTK/AP

Apple mění pravidla hry. Začíná to nenápadně, ale americká technologická společnost Apple staví mobilní operátory na vedlejší kolej. Tarify budeme měnit přímo na displeji!

Možná mi to jen při přepisování tiskové konference uniklo, možná to Tim Cook a jeho lidé opravdu neřekli, ale nový iPad Air 2 má v LTE verzi cosi, čemu v Cupertinu říkají Apple SIM. Je to předinstalovaná SIM, která přímo v prostředí iOS umožní vybrat z datových tarifů od několika operátorů. „Už žádné dlouhodobé závazky,“ tak to Apple píše na svém webu.

Zatím je má Apple nasmlouvané pouze v USA a Velké Británii, ale to je jen začátek. Potvrzují se tak roky kolující spekulace, kam vlastně Apple směřuje s neustálým zmenšováním rozměru SIM karet. Teď jsme ve fázi, kdy iPad ještě má šuplíček na SIM, takže s ním můžete pracovat jako dosud, jen je v něm připravená univerzální Apple SIM, která se umí převléct do barev libovolného ze spolupracujících operátorů.

iPad Air 2iPad Air 2 | zive.czTakhle, přímo v iOS si budou Američané a Britové vybírat datové tarify pro iPad Air 2

Kdy stejnou technologii dostane iPhone? Nebo jen stačí vzít Apple SIM a vložit ji do libovolného telefonu? Když jde vybrat datový tarif, proč by to nešlo i s hlasovými službami? Jak dlouho bude trvat, než se stávající vyjímatelná SIM přesune do podoby pouhého čipu napevno připájeného k základní desce? Dva roky, než Apple nasmlouvá operátory po celém světě? Jak dlouho bude trvat, než na stejný systém přejdou i ostatní výrobci tabletů a telefonů? Další dva roky?

Operátoři nebudou mít radost

Do jaké role to postaví mobilní operátory, když se jich budeme moci zbavit několika dotyky na displeji? Rozhodně přijdou o poplatky z roamingu – už dnes Apple na webu píše: „A když budete cestovat, budete si moct vybrat datový tarif od lokálního operátora – jen na dobu trvání cesty.“ No vidíte, jde to i bez roky trvající intervence Evropské unie.

Apple bohužel neuvádí žádné další podrobnosti – ani technologické, ani strategické. Není zřejmě v roli virtuálního operátora, můžeme předpokládat, že si ve vztahu s operátory vyjednal zcela unikátní a dosud nevídané postavení. Uživatelé budou z dávno spárovaných kreditních karet platit Applu, až ten pak peníze přerozdělí operátorům. Jinými slovy: Apple dostává operátory do šachu a ti z toho rozhodně nebudou mít radost. My, uživatelé, můžeme doufat, že tuhle bitvu vyhrajeme společně s Applem.