Apple už není tak cool jako dříve, hodnotí záplavu novinek experti

Šéf marketingu Applu Phill Schiller: Víc už inovovat nemůžeme

Šéf marketingu Applu Phill Schiller: Víc už inovovat nemůžeme Zdroj: profimedia.cz

Nový operační systém pro telefony iPhone a tablety iPad, který včera představil Apple, mu zajistí náskok před rivaly, myslí si analytici. Zároveň ale upozorňují na to, že Apple nepředstavil žádnou převratnou novinku.

Nový mobilní software s minimalistickým vzhledem, služba pro přehrávání rádia a stolní počítač Mac s nekonvenčním designem sklidily na konferenci v San Franciscu ovace vestoje. Především mobilní software iOS7 ale analytiky a vývojáře poněkud zklamal. Ti totiž očekávali významnější změnu jako mobilní platby či zásadnější rozšíření online služeb. Absenci velkých novinek svými slovy potvrdil i šéf designu Applu Jonathan Ive, podle jehož slov iOS7 přináší především lepší uspořádání již dříve představených funkcí.

Podle Philla Ryue, návrháře aplikací pro Apple, se sice firma vydala správným směrem, ale „online služby za Googlem zaostávají stále více. Nejsem si jistý, že Apple může ze svého vzhledu vymáčknout ještě více,“ uvedl pro deník The Wall Street Journal.

iOS 7 vsadil na čistý vzhled s převahou bílé barvyiOS 7 vsadil na čistý vzhled s převahou bílé barvy | AppleiOS 7 vsadil na čistý vzhled s převahou bílé barvy

Nedostatek změn kritizuje i Mark Rolston ze společnosti Frog Design, která v minulosti navrhovala některé výrobky Applu. „Kdyby nestál na velkém pódiu a byl by jen průměrným designérem, řekl bych, že to je skvělý první pokus. Svět se ale bohužel dívá, a protože před námi stojí Apple a Jonathan Ive, jsem zklamán,“ řekl agentuře Bloomberg.

Podle analytiků zavedené hráče neohrozí ani nová služba iTunes Radio, přehrávající online hudbu. Zklamání expertů dokládá i pohyb akcií Pandora Media, dosavadní jedničky mezi online přehrávači hudby. Zatímco v uplynulém měsíci akcie Pandory spadly kvůli spekulacím o novince od Applu o 28 procent, po včerejším představení iTunes Radio se ihned vrátily k růstu. „ITunes rozšířily své služby, aby se vyrovnaly tomu, co ostatní nabízejí už řadu let,“ komentoval to šéf Pandory Joe Kennedy.

Akcie Applu v posledních pěti letechAkcie Applu v posledních pěti letechAkcie Applu v posledních pěti letech | bruner@mf.cz

Někteří experti upozorňují, že Apple si nemůže příliš velké změny dovolit. Podle analytičky společnosti Gartner Caroliny Milanesi se zákazníci díky pomalejšímu tempu vývoje nemusejí znova učit ovládat nový přístroj. „Spousta výrobců mobilních zařízení řeší, jak si udržet stávající zákazníky a buď jsou paralyzování strachem, že o ně přijdou, nebo změní příliš mnoho. Myslím si, že tady je to krásně vyvážené,“ řekla pro Financial Times.

Apple své novinky sveřepě hájí. „Už nemůže inovovat víc, do háje,“ prohlásil během konference marketingový ředitel Phill Schiller. Trhy ovšem daly najevo mírné zklamání. Akcie klesly o necelé procento na 438,89 dolaru, o začátku roku už ztratily 18 procent.

Mac ProMac Pro | AppleMac Pro