Aukce volných kmitočtů pro sítě LTE se blíží, očekává se nový operátor

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Český telekomunikační úřad dnes vyhlásí podmínky nové aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz pro rychlé mobilní sítě LTE. V podmínkách počítá s vyčleněním části nejlukrativnějšího pásma 800 MHz pro vstup čtvrtého mobilního operátora na trh. Vyplývá to z informací úřadu.

Chystané podmínky aukce po vypořádání připomínek kritizovali stávající mobilní operátoři Telefónica, T-Mobile i Vodafone. Vadí jim zejména vyčlenění části pásma pro nového hráče, nastavení cen i povinnost nabídnout novému operátorovi národní roaming v jejich stávajících sítích GSM a 3G. O své účasti v aukci chtějí rozhodnout na základě finální podoby podmínek. Nevylučují jejich napadení soudní cestou kvůli domnělé nedovolené podpoře pro čtvrtého operátora.

Čtvrtým mobilním operátorem se chce stát finanční skupina PPF, která se účastnila již minulé neúspěšné aukce. Ta se kvůli špatně nastaveným podmínkám protahovala a ceny nereálně rostly, proto ji úřad zastavil. Možným zájemcem je i tuzemská telekomunikační skupina Dial Telecom, která ale úřad požádala o odložení termínu pro přijímání nabídek na účast v soutěži do konce září.

Předběžný harmonogram přitom počítá s příjmem přihlášek do poloviny září, samotné přihazování na jednotlivé kmitočtové bloky by pak mohlo začít na konci října. Státní rozpočet počítá s příjmem z aukce ve výši zhruba sedmi miliard korun až v příštím roce. Souhrnná vyvolávací cena má být 8,75 miliardy korun.