Batman by byl teoreticky schopen letět, horší by to bylo s přistáním

Batman, ilustrační foto

Batman, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Plášť a přiléhavý obleček komiksového veterána Batmana trochu připomíná speciální "wingsuit", v němž se milovníci adrenalinu vrhají ze skal a plachtí jakýmsi řízeným pádem. Britští studenti také spočítali, že i Batman by tedy mohl létat, ačkoli jeho klouzavost by nebyla nijak zázračná. Zato přistávací rychlost by byla tak vysoká, že pokud by se superhrdina rovnou nezabil, polámal by si v těle mnoho kostí.

Studenti fyziky z univerzity v britském Leicesteru ve vědecké práci nazvané Trajektorie padajícího Batmana vypočítali, že pokud by netopýří muž skočil z budovy vysoké 150 metrů, mohl by doplachtit do vzdálenosti 350 metrů. Nicméně problém by měl s rychlostí při přistání: ta by dosahovala asi 80,5 kilometru za hodinu, což je příliš na to, aby na zem dosedl, aniž by si ošklivě natloukl, nebo dokonce zemřel.

Studenti proto došli k závěru, že neúnavný pronásledovatel zločinců, který se do českých kin vrátí na konci července, by si měl pro hladké přistání brát padák. „Plachtit s batmanovským pláštěm rozhodně není bezpečné, pokud se nevyužije prostředku, který dokáže výrazně snížit rychlost,“ uvedli mladí fyzici ve svém článku.