Bileto nemůže zpřístupňovat data o jízdních řádech od Chapsu

homepage Bileto.cz

homepage Bileto.cz Zdroj: msc

Internetová služba Bileto nemůže na trhu poskytovat informace o jízdních řádech pocházející z databáze firmy CHAPS, která tyto údaje spravuje pro ministerstvo dopravy. Vyplývá to z exekučního příkazu, který má vynutit plnění předběžného opatření Obvodního soudu pro Prahu 1. Společnost Bileto se brání tím, že předběžné opatření nijak neporušila. Navíc prý vzniklo na základě jednostranně formulovaného znaleckého posudku, uvedla.

Společnost CHAPS se obrátila na soud kvůli údajnému neoprávněnému využívání informací z její databáze. Toho se měla dopustit firma Bileto, která na internetu nabízí vyhledání dopravního spojení a nejvýhodnějšího jízdného. Podle jednatele firmy CHAPS Tomáše Chlebničana Bileto získalo data v první fázi tak, že strojově útočilo na jejich webové služby. „Soud vydal předběžné opatření, po kterém měli zveřejňování zcizených dat přerušit. To se nestalo a v tuto chvíli nastoupil institut exekutora,“ řekl ČTK Chlebničan.

Exekuční příkaz, vydaný na konci minulého týdne proti společnosti Bileto doslova uvádí povinnost „zdržet se zpřístupňování, zveřejňování a uvádění na trh dat získaných z databáze CRWS oprávněného (CHAPS)“. O podstatě sporu, tedy údajném neoprávněném využívání dat, soud zatím nerozhodl.

Jednostranně formulovaný posudek

„Na základě jednostranně formulovaného znaleckého posudku soud vydal předběžné opatření, které my jsme ale fakticky nikdy neporušili. Naše data nepocházejí z databáze CRWS CHAPSu, což uvádíme od samého počátku a trváme na tom i nyní,“ uvedl šéf Bileta Přemysl Rubeš. CHAPS podle něj zneužívá předběžné opatření, které je součástí soudního sporu, v němž zatím nedošlo k předkládání důkazů, tedy ani k žádnému rozhodnutí o původu používaných dat.

Jednatel firmy CHAPS, která na trhu působí od roku 1993, kdy pro České dráhy navrhla a vyvinula první elektronické jízdní řády, nyní známé jako IDOS, poznamenal, že databázi veřejně nabízejí. „Jsou jedinci, kteří to dělají. Proč se Bileto rozhodlo jít jinou cestou, nevím,“ řekl Chlebničan.

Nepodložené nařčení?

Podle Bileta jde ve sporu o nepodložené nařčení ze strany CHAPSu, který je sám vyšetřován antimonopolním úřadem pro možné zneužívání dominantního postavení. „Jeho chování si nelze vyložit jinak než jako šikanu internetového startupu, který má jediný cíl, a to nabídnout cestujícím službu, která na trhu chybí,“ dodal Rubeš z Bileta.

Exekuce je pokračováním vleklého sporu o data z jízdních řádů. Posun v něm nastal v loňském roce, kdy Krajský soud v Brně ve sporu mezi ministerstvem a firmou Seznam.cz rozhodl, že společnost CHAPS musí vystupovat podle zákona o svobodném přístupu k informacím.