Bývalí manažeři HTC mají značku Kazam, chtějí změnit trh se smartphony

Nová značka Kazam funguje na trhu jen několik měsíců. Firma založená dvěma bývalými manažery HTC ale už dokázala představit hned sedm smartphonů, se kterými chce zahýbat s celým trhem. Zákazníky plánují lákat na různé výhody.

Představené telefony Kazam dělí do dvou řad – Trooper a Thunder. Řada Trooper využívá přístup „méně znamená více“ a nabízí dvoujádrový procesor, malé úložiště a základní fotoaparát. Základním rozdílem mezi jednotlivými modely je velikost displeje. Dva telefony řady Thunder budou zase zaměřeny na ty, kteří chtějí kvalitnější telefony. Budou nabízet čtyřjádrový procesor a lepší fotoaparát.

Všechny smartphony vyráběné pod značkou Kazam budou disponovat Androidem 4.2 Jelly Bean, dual-SIM, vyjímatelnou baterií a slotem na (pravděpodobně micro) SD kartu. Informace o tom, kdy a zda se telefony objeví na našem trhu, nejsou prozatím známy.

Společnost se chce podle svých slov odlišit vůči konkurenci mimo jiné službami, které jiné zavedené značky nenabízejí. Těmi má být kromě jiného bezplatná výměna rozbitého displeje nebo vzdálená podpora Kazam Rescue.

„Kazam není o zbytečných funkcích a korporátních blbostech, ale o skutečné hodnotě,“ uvedl vedoucí marketingu James Atkins k novým zařízením.

HTC stále více ztrácí

Tchajwanská firma HTC, ze které zakladatelé Kazam přišli, zažívá těžké časy. Prodeje a zisky jsou stále slabší, v prvním čtvrletí 2013 firma dokonce vykázala historicky nejnižší čtvrtletní zisk 85 milionů tchajwanských dolarů (přibližně 56 milionů korun). Podle Bloombergu za poslední dva roky firma ztratila takřka 90 procent své tržní hodnoty.

Už delší dobu se spekuluje, že by někdo skomírající HTC odkoupil. Podle serverů eToday.com a Androidauthority.com to má být právě Lenovo - silný čínský výrobce smartphonů a aktuálně největší výrobce počítačů na světě.