Bývalý majitel Zapakatel.cz čelí insolvenci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ministerio TIC Colombia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Bývalý vrcholový volejbalista, pozdější hoteliér a internetový byznysmen Jiří Carba utrpěl asi největší porážku své kariéry. Jeho firma Spojka Group, s níž do června ovládal slevový server Zapakatel.cz, má na krku insolvenční řízení. A samotnému Carbovi hrozí kvůli podezření na tunelování prodejce elektroniky Applu vyšetřování.

Ještě na začátku roku 2013 se Carba chlubil, že Zapakatel. cz vydělal za předchozí rok čtyřicet milionů korun hrubého. V první polovině letošního roku ale firmu opustil a doménu prodal společnosti Elephant Orchestra. Pravděpodobně tím jen o vlásek unikl tomu, aby skončil celý slevový server.

„Při přebrání domény Zapakatel. cz jsme společnosti Spojka Group zaplatili 12,5 milionu korun, které dle smlouvy musely být použity na zaplacení dluhů a vypořádání s partnery společnosti tak, aby veškeré vouchery zakoupené přes Zapakatel.cz mohly být korektně použity,“ sdělila Elephant Orchestra na webu.

Audit prý prokázal, že Carba peníze utržené za svůj server skutečně použil na úhradu závazků. Deník E15 se podnikatele zeptal, jaké konkrétní dluhy penězi od Elephant Orchestra umořil. E-mail zůstal bez odpovědi.

Milionové pohledávky

Současný majitel serveru Zapakatel. cz dává od Carbových dluhů ruce pryč. Samotného Carbu ale věřitelé v čele s cestovní kanceláří Adrialand stíhat nepřestali. Adrialand chce po Carbově společnosti Spojka Group 4,5 milionu korun.

O slovo se již přihlásila rovněž řada dalších věřitelů. Mezi nimi vyčnívá hlavně dvoumilionová pohledávka, kterou chce ze Spojky dostat advokát Michal Žižlavský. Jeho kancelář řídí konkurz s firmou Golsky Group. Případ Golsky Group tvoří druhou větev celé insolvenční patálie spojené se jménem Jiřího Carby. V této firmě, která krátce v Praze na Národní třídě provozovala prodejnu iBee Store zaměřenou na elektroniku Applu, měl až do letošního března Carba většinový podíl.

Obchod otevřel v listopadu loňského roku. Jen krátce po vánoční sezoně se však zaměstnanci dozvěděli, že prodejna končí a mají výpověď. Právě bývalí zaměstnanci iBee Storu později odstartovali kvůli nevyplaceným mzdám insolvenční řízení s Golsky Group. Když dostali padáka, ovládal firmu ještě Carba. Ten minimálně část zboží z iBee Storu prodal prostřednictvím webu Zapakatel.cz. Pikantní je, že v této době byl současně i manažerem slevového serveru. Uzavřel tedy dohodu sám se sebou.

Šlo o trestný čin, soudí advokát

„Z povahy uvedené transakce je patrné, že šlo o účelové vyvedení předmětného majetku společnosti,“ vyslovil podezření advokát Adam Sigmund z AS Žižlavský. Soudí, že kroky bývalého jednatele jsou proto zralé na prošetření orgány činnými v trestním řízení.

Někdejší internetový podnikatel se však brání tím, že je to naopak Golsky Group, která mu dluží. A to rovnou o 5,3 milionu korun. Tvrdí, že prodejci Applu, kterého ovládal, půjčil peníze a firma mu úvěr nevrátila.

Kauza Zapakatel.cz
» Jiří Carba: zakladatel slevového serveru Zapakatel.cz, který v červnu 2013 prodal, zároveň je majitelem Spojka Group
» Spojka Group: společnost, přes kterou Jiří Carba ovládal Zapakatel.cz; firma je nyní v insolvenčním řízení
» Golsky Group: firma většinově ovládaná Jiřím Carbou v listopadu 2013 otevřela iBee Store na Národní třídě. Už v lednu 2014 ale zavřela krám a v březnu 2014 Carba z firmy odešel. Nyní chce Carba po společnosti, která je od léta v konkurzu, 5,3 milionu korun za údajně nesplacený úvěr. Golsky Group chce naopak po Spojka Group 1,9 milionu korun za odebranou elektroniku Applu.
» Elephant Orchestra: současný majitel serveru Zapakatel. cz, který v červnu 2013 koupil od Jiřího Carby

Servery hromadného nakupování se slučují, Slevomat koupil Zapakatel