Černí pasažéři mají novou zbraň, mobilní aplikaci monitorující revizory

Revizoři v pražské MHD

Revizoři v pražské MHD Zdroj: Mlada fronta

Černí pasažéři cestující MHD v sedmi českých městech mají pomůcku, jak se vyhýbat pokutám. Přímo pro ně vznikla mobilní aplikace FareBandit, ve které se navzájem informují, kde právě probíhá kontrola jízdenek. „Chtěl jsem vyvinout nějakou aplikaci a shodou okolností jsem byl černý pasažér,“ uvedl pro Lidové noviny autor aplikace Petr Pechoušek.

Aplikace FareBandit je zdarma, do telefonu si ji instalovalo zatím zhruba 650 lidí, kteří si díky ní mohou i spočítat, kolik jízdou načerno celkem ušetřili peněz.

Dopravní podniky ale z nové aplikace podle očekávání radost nemají. „Pokud někdo podporuje okrádání někoho druhého, a podobné návody ničím jiným nejsou, pak ho lze označit jen za ubožáka,“ komentoval to pro Lidové noviny Josef Januš z královéhradeckého dopravního podniku.

Praha, která prý ročně kvůli neplatičům jízdného přichází o zhruba 360 milionů korun, přiznává, že bojovat s novou aplikací moc nemůže. „Nelze omezovat nebo cenzurovat používání internetu,“ řekla listu mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková.

„Ptal jsem se svých známých, kteří jsou právníci, a ti v tom problém neviděli,“ řekl LN Petr Pechoušek. Další verzí aplikace hodlá podle svých slov brzy prorazit i do Paříže a ostatních velkých evropských měst.

Dopravní podniky přesto nevidí dopad aplikace jako zásadní komplikaci. Kontroloři budou podle dopraváků rychlejší než uživatelé FareBandit. „Zmíněná aplikace by v našem městě moc nefungovala, jelikož pohyb revizorů je tak proměnlivý, že dvě minuty zadaná data již nejsou aktuální,“ napsal serveru Lidovky.cz Josef Januš z královéhradeckého dopravního podniku.