Chemici: Uvařené vejce lze vrátit do původního stavu

Vejce (ilustrační foto)

Vejce (ilustrační foto) Zdroj: Foto Steve Zylius, U C Irvine

Chemici z Kalifornské univerzity v Irvine přišli na způsob, kterým lze uvařený vaječný bílek vrátit do původního syrového stavu. Jejich chemický postup by mohl prudce snížit vývojové náklady léků proti rakovině, popřípadě zjednodušit některé procesy v potravinářském či biotechnologickém průmyslu. „Celkově by úspory mohly činit až 160 miliard dolarů ročně,“ odhadují výzkumníci ve studii publikované v časopisu ChemBioChem.

„Samozřejmě nechceme zasahovat do vaření vajíček ke snídani, smyslem je ukázat, jak mocný chemický postup jsme odhalili,“ uvedl vedoucí výzkumu Greg Weiss. Se svým kolegou Stephanem Kudlackem popsal ve studii zařízení i postup, který dokáže oddělit již propletené bílkovinné řetězce, aby se mohly zpětně poskládat do původní struktury – v případě vajíčka to znamená, že uvařený bílek opět zkapalní.

To, co pro kuchaře nemá valného smyslu, představuje z pohledu farmaceutů a experimentálních chemiků přímo revoluci. Právě správné skládání dlouhých proteinových řetězců je zásadní při tvorbě specifických léků či chemikálií. Pokud se totiž část molekuly uspořádá odlišným způsobem, změní se i funkce a vlastnosti celku. Některé pokusy či již zavedené výrobní postupy jsou navíc poměrně nákladné jak kvůli náročnému chemickému procesu, tak i drahým materiálům, tedy proteinům, jež ne vždy zreagují tak, jak by si technologové přáli.

Nepodařené laboratorní pokusy se tak sice budou muset opakovat, nároky na použitý materiál se však zásadně sníží, neboť bude stačit „seškrábnout“ předchozí výsledek a nechat jej „rozmotat“.