Čína loni táhla světovou spotřebu koňaku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Slábnoucí světový ekonomický růst se v loňském roce nijak neprojevil na prodejích koňaku. Ušlechtilého francouzského nápoje, který smí být vyroben jen z některých druhů vína a vzniká mísením přísně střežených pálenek, se v roce 2011 prodalo rekordní množství. Zásluhu na tom má především rychle rostoucí poptávka v Číně. S odvoláním na asociaci výrobců koňaku BNIC o tom dnes informovala agentura Reuters.

Ve světě se podle BNIC loni každou vteřinu prodalo zhruba pět lahví koňaku. Počet prodaných lahví tak vzrostl o 6,4 procenta na 163 milionů. Jen v samotné Číně však nárůst představoval celkem 20 procent.

Prodeje na vzdáleném východě v současnosti představují plnou třetinu světového obchodu s koňakem a loni rostly o 14,4 procenta. V Evropě vzrostly naopak o nepatrných 0,4 procenta.

Podle šéfa skupiny Remy Cointreau Jeana-Marie Laborda výrobci očekávají podobný růst i v příštím roce, přestože se nad hospodářstvím eurozóny i celé EU stahují mračna. Výrobcům koňaku by ovšem měla znovu pomoci Čína a další asijské země. Hodně si ovšem slibují i od trhu v Severní Americe, kde poptávka rovněž dynamicky roste.