Další čtvrtletí, další ztráta. HTC znovu hlásí propad tržeb

Telefon HTC (ilustrační foto)

Telefon HTC (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: John.Karakatsanis via Flickr

Tchajwanský výrobce chytrých mobilních telefonů HTC utrpěl v prvním čtvrtletí hlubší ztrátu, než se očekávalo. Pokračoval rovněž propad jeho tržeb, který byl důsledkem nepovedeného marketingu klíčového modelu firmy. Společnost ale dnes uvedla, že už ve druhém čtvrtletí čeká návrat k ziskovosti.

Čistá ztráta dosáhla 1,88 miliardy tchajwanských dolarů (TWD, 1,25 miliardy korun) a o zhruba 200 milionů TWD překročila odhady analytiků dotázaných agenturou Reuters. V předešlém čtvrtletí vykázala HTC zisk 300 milionu TWD a o rok dříve vydělala 85 milionů TWD.

Tržby HTC klesly meziročně o 23 procent na 33,12 miliardy TWD. V březnu už ale tržby stouply o 2,2 procenta a ukončily 28 měsíců trvající sérii zhoršování.

Vývoj akcií HTC za poslední dva rokyVývoj akcií HTC za poslední dva rokyVývoj akcií HTC za poslední dva roky | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Vlajkový model firmy HTC One získal loni nadšené recenze, jeho prodej ale podkopala reklamní kampaň charakterizovaná všeobecně jako zmatená. To vedlo k propadu tržeb a akcií firmy.

Ještě před dvěma lety byla HTC na světovém trhu smartphonů se zhruba deseti procenty jasnou trojkou za společnostmi Apple a Samsung, loňský rok ale zakončila s podílem pouhých dvou procent. Firma si nyní slibuje oživení a návrat k zisku od modifikovaného modelu HTC One M8.