Další signál úpadku: Facebook a Whatsapp stahují své aplikace z Blackberry

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY 2.0: Honou via Flickr

Sociální síť Facebook a její služba pro zasílání zpráv WhatsApp stáhly svou podporu platformě BlackBerry. Facebook a WhatsApp tak nebudou již v přístrojích BlackBerry fungovat jako aplikace. Uvedl to na svých internetových stránkách slashgear.com. V reakci na rozhodnutí Facebooku firma BlackeBerry vyzvala své uživatele, aby požádali sociální síť, aby zůstala jako aplikace, prostřednictvím tweetu na #ILoveBB10Apps.

Aplikace Facebooku pro BlackBerry 10 a BB OS má fungovat jen do 31. března. Pokud si uživatelé aktualizují aplikaci, k čemuž je BlackBerry vyzvala, budou odkázáni na internetovou verzi stránek sociální sítě. WhatsApp umožňuje posílat textové zprávy mezi mobilními telefony nejrůznějších značek prostřednictvím internetového připojení. Díky tomu je možné vyhnout se poplatkům mobilních operátorů. WhatsApp rychle expanduje a nyní má přes 600 milionů uživatelů.

Facebook je největší sociální síť na světě. Na konci loňského roku měl asi 1,59 miliardy aktivních uživatelů měsíčně, což bylo o 14 procent více než před rokem. Z toho 1,44 miliardy se jich připojovalo na Facebook z mobilních přístrojů.

Kanadská firma BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však firma na trhu výrazně zaostává za přístroji s operačním systémem Android a také za telefony iPhone od americké společnosti Apple.