Do čela nejoblíbenějších jmén se loni dostali Eliška a Jakub

ČSÚ zveřejnil nejnovější žebříček nejoblíbenějších jmen novorozenců

ČSÚ zveřejnil nejnovější žebříček nejoblíbenějších jmen novorozenců Zdroj: Profimedia

Nejoblíbenějšími jmény, která rodiče v loňském roce dávali novorozencům, jsou Eliška a Jakub. Jméno Eliška dostalo 2304 novorozených dívek, jméno Jakub 2889 novorozených chlapců. Zprávu v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Eliška tak po více než desítce let odsunula na druhé místo dosud vedoucí jméno Tereza, Jakub se ve vedení pravidelně střídá s Janem. Na třetím místě skončila jména Adéla a Tomáš. Eliška a Jakub byla nejčastější jména i v letošním lednu.

Eliška zvítězila v oblíbenosti celkem v osmi krajích, mimo jiné uspěla ve všech čtyřech moravských, naopak v Praze se umístila až za Terezou a Annou. V rámci celé ČR Eliška Terezu porazila jen s minimálním náskokem, novorozených Terezek bylo pouze o tři méně. Jakub byl na prvním místě žebříčku v devíti krajích, čtyři moravské se na něm shodly stejně jako na Elišce.

Rodiče děvčátek jsou kreativnější

„Při vymýšlení jmen pro své potomky projevují čeští rodiče větší kreativitu u dcer než u synů. V roce 2011 dostaly dívky 1317 a chlapci 1130 různých křestních jmen. Chlapci v Česku dostávají často jméno po otci, zatímco děvčata po matkách jen zřídka,“ uvedl Tomáš Chrámecký z ČSÚ.

Podle něj se čtyři z pěti Zdeňků, Milanů a Miroslavů mohou pochlubit tím, že nesou jméno po otci. Mezi často děděná jména patří i Jaroslav, Roman, Jiří nebo Karel. U holčiček to ale neplatí. Mezi první desítkou jmen dcer a matek se shodují jen tři - Kateřina, Lucie a Veronika.

V Česku vyrůstá Ozzy i Šeherezáda

Objevila se i řada netradičních křestních jmen, vedle přílivu cizinců k některým z nich rodiče očividně inspirovaly oblíbené filmy a seriály. Mezi dívkami se tak objevily třeba Azjargal, Colette, Qi nebo Šeherezáda. Někteří chlapci se zase mohou pyšnit jmény Mateo, Ozzy či Gandash.

Oblíbenost jmen dětí narozených v lednu sleduje ČSÚ od roku 1999. Podle odborníků je vítězství Elišky velkým překvapením, protože poprvé po 13 letech odsunula na druhé místo Terezu. V první desítce se v lednu poprvé objevila Nela, zato ji, rovněž poprvé, opustila Kateřina. „U chlapců se na medailových pozicích proti loňsku nezměnilo nic,“ uvedl ČSÚ.

Nejoblíbenější jména novorozenců v roce 2011

pořadí dívky chlapci
1. Eliška Jakub
2. Tereza Jan
3. Adéla Tomáš
4. Natálie Adam
5. Anna Lukáš
6. Karolína David
7. Kateřina Matyáš
8. Lucie Matěj
9. Barbora Vojtěch
10. Veronika Ondřej