Dopoval jsem po celou svou kariéru, přiznal Armstrong

Lance Armstrong

Lance Armstrong Zdroj: reuters

Bývalý cyklista Lance Armstrong se v televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou přiznal k dopingu. Uvedl, že podváděl i při všech sedmi svých triumfech v proslulém závodu Tour de France. Něco takového přitom dlouhá léta předtím popíral. Za důvod, proč užíval zakázané látky, označil „bezohlednou“ touhu po vítězství.

Winfreyová se padlé legendy cyklistického sportu na doping zeptala hned v úvodu rozhovoru. Armstrong, který působil značně nervózně a nesvůj, jí na otázky k této problematice odpovídal ano, nebo ne. Během několika minut se přiznal ke všemu, co vždy předtím vehementně odmítal.

Oprah Winfreyová si mohla ve svém bločku triumfálně odškrtávat otázky, které, složeny v jedinou, zajímaly po léta celý sportovní svět – dopoval Lance Armstrong? Ano, ano, ano, odpovídal cyklista, když se postupně přiznával k užití snad všech druhů dopingu

Ano, bral nepovolené prostředky ke zlepšení sportovního výkonu. Ano, užíval krevní doping EPO a krevní transfuze. Ano, dopoval na Tour de France, kterou ovládl v letech 1999 až 2005. Ano, s dopingem začal v začátcích své kariéry, kdy bral hormon kortizon.

Braní testosteronu si ospravedlňoval

S EPO sportovec, který si v minulosti kromě úspěchů na trati získal srdce fanoušků po celém světě i díky úspěšnému boji s rakovinou varlat, prý začal v polovině 90. let minulého století. „Mým koktejlem bylo jenom EPO, transfúze a testosteron, jehož braní mi paradoxně přišlo ospravedlnitelné, protože jsem ho kvůli své minulosti, kvůli rakovině varlat, měl málo,“ řekl Armstrong.

Sportovec zároveň odmítl obvinění svých bývalých týmových kolegů Floyda Landise a Tylera Hamiltona, že je nutil brát doping. „Představa, že k tomu byl někdo nucen anebo že na někoho byl vyvíjen tlak, neodpovídá pravdě,“ řekl.

Informace o tom, že se jednačtyřicetiletý Armstrong ke svému prohřešku doznal, unikla již v pondělí, kdy s ním Winfreyová rozhovor předtočila. Celkem tříhodinové interview přináší další podrobnosti. Winfreyová je rozdělila na dvě části. První se ve Spojených státech vysílá v noci na dnešek, druhá v noci na sobotu.

Armstrong kvůli dopingu čelí řadě žalob a také nebude pozván na dojezd letošní Tour v Paříži, kam jsou tradičně zváni všichni cyklisté, co dokázali v minulosti závod dokončit. O tituly již před časem přišel. Dostal také doživotní distanc v cyklistice.