Elektronickou knihu už někdy četli čtyři „internetoví“ Češi z deseti

Čtečka knih Amazon Kindle 5

Čtečka knih Amazon Kindle 5 Zdroj: E15 Stepan Bruner

Elektronickou knihu už v Česku někdy četli čtyři lidé z 10. Téměř tři čtvrtiny internetové populace si ji ale ještě nikdy samy nepořídily. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mediaresearch a Českého národního panelu mezi tisícovkou respondentů z internetové populace.

Dá se říci, že Česko má i v digitálním věku poměrně hojný počet čtenářů knížek. Alespoň jednou týdně čte knihy polovina populace, která je aktivní na internetu – a tím se míní i knihy elektronické. Ty však ve zdejším prostředí až takový boom nezažívají.

Téměř tři čtvrtiny populace si nikdy žádnou e-knihu nepořídily, přičemž 40 procent ani o koupi neuvažuje. Dalších 21 procent o koupi některé z elektronických knih přemýšlí a 13 procent uvažuje nad jejich stažením z internetu zdarma.

Jaký je váš postoj k pořizování elektronických knih

Jak se čtou e-knihyJak se čtou e-knihy|Mediaresearch/CNPRespondenti: internetová populace 15+; N = 1008
Zdroj:
Mediaresearch/ČNP

Většina dotázaných přitom má kde elektronické knihy číst – 71 procent internetové populace vlastní přístroj, který umožňuje jejich čtení – nejčastěji jde o počítač, notebook či mobilní telefon, v pětině případů o tablet a v devíti procentech o čtečku.

A na jakém zařízení pak čtenáři e-knih otvírají své oblíbené knihy nejčastěji? Polovina z těch, kteří už někdy četli nějakou e-knihu, je čte na notebooku, necelá třetina na mobilním telefonu, čtvrtina na stolním počítači a stejné procento a stejné procento na speciální čtečce elektronických knih a tabletu.