Ericsson hodlá ve Švédsku propustit tři až čtyři tisíce lidí

Ericsson

Ericsson Zdroj: Ericsson

Švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson hodlá letos v létě propustit tisíce pracovníků. Kvůli zpomalujícím trhům uvažuje rovněž o dalším velkém snižování nákladů. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to dnes napsal list Svenska Dagbladet, ze kterého citovala agentura Reuters. Ericsson se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Švédský list napsal, že společnost plánuje dát výpověď třem až čtyřem tisícovkám pracovníků. Tisíce dalších by prý firmu mohly opustit později. Společnost podle svého webu zaměstnávala na konci prvního čtvrtletí po celém světě více než 115 tisíc lidí. Podle agentury AFP, která se rovněž odkazuje na Svenska Dagbladet, by mohlo být ohroženo až 15 tisíc pracovních míst, tedy zhruba desetina celkové pracovní síly.

Ericsson letos na jaře vykázal zisk a tržby, které zaostaly na očekáváním. Upozornil tehdy, že pomalejší investice do sítí v Evropě a v Latinské Americe budou vyžadovat další snižování nákladů. Nesdělil však, jak velké tyto škrty budou. Společnost se ke spekulacím v médiích odmítla vyjádřit, Potvrdila ale, že je na cestě k tomu snížit do roku 2017 roční náklady o devět miliard švédských korun (26 miliard korun) ve srovnání s rokem 2014. Jde o škrty, které firma avizovala již dříve.

Ericsson je největším výrobcem zařízení pro bezdrátové komunikační sítě na světě. Především na vyspělých trzích je již většina sítí nejnovějších generací vybudována. Ericsson nyní hledá způsob, jak v této oblasti podnikání zajistit růst. Svenska Dagbladet napsal, že do inovací a náboru pracovníků firma za posledních deset let napumpovala 400 miliard švédských korun, tržní hodnota společnosti však činí pouze 200 miliard švédských korun. Akcie podniku za poslední rok klesly o 26 procent.