Ericsson ukončí výrobu modemů a zruší tisíc pracovních míst

Ericsson

Ericsson Zdroj: Ericsson

Největší světový výrobce zařízení pro mobilní sítě Ericsson zruší svoji ztrátovou divizi modemů. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení. O práci zřejmě kvůli tomu přijde kolem 1000 zaměstnanců. Ericsson provozoval divizi modemů původně v rámci společného podniku s STMicroelectronics. Jeho partner se však loni ze společného podniku stáhl a Ericsson tehdy uvedl, v příštích 18 až 24 měsících zhodnotí budoucnost podniku.

Rozhodnutí o zrušení přichází v době, kdy ceny modemů klesají, rostou nároky na výzkum a vývoj a stále více výrobců chytrých telefonů kupuje modemy spolu s procesory, které však Ericsson nevyrábí.

Generální ředitel Hans Vestberg agentuře Reuters řekl, že firma se rozhodla, že vzhledem k rapidně se měnícímu tržnímu prostředí by pro ni bylo příliš nákladné, kdyby v této oblasti podnikání chtěla uspět. „Kromě toho věříme, že můžeme použít tyto peníze lépe,“ dodal. Finanční zdroje chce firma raději použít na vývoj radiových sítí.

Snižování stavů

Divize modemů má nyní téměř 1600 zaměstnanců, zhruba polovinu ve Švédsku a Finsku, dále také v Indii, Německu a Číně. O práci by mohlo přijít zhruba 1000 z nich. Část zaměstnanců najde práci v nové výzkumné a vývojové divizi pro radiové sítě ve Švédsku. Ta má mít kolem 500 zaměstnanců. Ericsson také zatím zachová výrobu modemu M7450, s jehož výrobou začal v srpnu. Zatím však není jisté, zda bude modem úspěšný a jak dlouho ho bude firma vyrábět.

Na konci druhého čtvrtletí měl Ericsson po celém světě více než 115 tisíc zaměstnanců.

Šéf Ericssonu: Mobilní sítě jsou celé o aplikacích