Ericsson zažaloval Apple kvůli porušování patentů

Ericsson

Ericsson Zdroj: Ericsson

Švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson zažaloval kvůli údajnému porušování patentů americkou technologickou společnost Apple. Výrobce populárních mobilních telefonů iPhone a tabletů iPad podle švédského podniku po vypršení licenční dohody neoprávněně využívá 41 patentů Ericssonu.

Žaloba se týká především patentů souvisejících s mobilními technologiemi GSM a LTE. Ericsson si na porušování patentů stěžuje u amerického soudu a také u americké Komise pro mezinárodní obchod. Dosavadní patentová dohoda mezi Ericssonem a Applem podle agentury DPA vypršela v lednu a podniky se nedokázaly dohodnout na podmínkách nové smlouvy. Apple již v lednu firmu Ericsson obvinil, že za své patenty požaduje nepřiměřeně vysoké poplatky.

Ericsson v polovině ledna navrhl, aby o podmínkách využívání jeho patentů Applem rozhodl soud, to však americká firma údajně odmítla. Analytici v lednu odhadli, že pokud by spor dopadl podle představ Ericssonu, musel by mu Apple za využívání patentů ročně platit dvě až šest miliard švédských korun (zhruba šest až 18 miliard korun).

Ericsson je největším výrobcem zařízení pro bezdrátové komunikační sítě na světě. Agentura Reuters uvedla, že v loňském roce činily příjmy Ericssonu z licencí na duševní vlastnictví téměř deset miliard švédských korun.