Fiat zmrazí evropské investice, Alfa ale není na prodej

Šéf Fiatu Sergio Marchionne

Šéf Fiatu Sergio Marchionne Zdroj: profimedia.cz

Evropský trh s automobily je stále v útlumu. Dokud se to nezmění, pozastaví italský Fiat veškeré své evropské investice, uvedly zdroje agentury Reuters. Šéf Fiatu Sergio Marchionne předpokládá, že zlepšení nastane nejdříve v roce 2015.

„Evropský automobilový trh je pohromou. Vrhl se ze srázu a stále ještě nedosáhl dna. Vyhlídky jsou všechno jen ne růžové,“ prohlásil šéf Fiatu. „Jsme na rozcestí, máme na výběr mezi omezením výroby a propuštěním tisíců zaměstnanců. Nebo se můžeme pokusit využít naše schopnosti a najít si cestu na zahraniční trhy,“ dodal.

Marchionne o víkendu jednal s italským premiérem Mariem Montim o hrozbě přesunutí výroby mimo Itálii. Firma se totiž potýká s nejhorším odbytem za posledních 40 let. Marchionne slíbil, že italský závody nezavře, ty namísto toho začnou vyrábět pro mimoevropské trhy. Koncern by tak mohl auta z Itálie vyvážet například do USA, kde se letos obzvláště daří jeho značce Chrysler.

Fiat a vládní ministři nyní vypracují plán toho, jak vyvážet auta z Itálie a zároveň udržet konkurenceschopnou cenu. Mohlo by to znamenat exportní výhody pro značky vyvážené do USA jako je Jeep, Chrysler či v budoucnu Alfa Romeo.

Monti ale odmítl, že by součástí státní pomoci mohla být finanční injekci. „Nepožádali o ni, a i kdyby tak učinili, nedostali by ji,“ řekl.

Marchionne: Alfu Romeo neprodáme

Řešením finančních potíží by teoreticky mohl být i prodej některé z automobilek. Dlouho se hovoří o Alfě Romeo, o níž podle mediálních spekulací i některých vyjádření členů svého vedení usiluje Volkswagen. Týdeník Focus včera napsal, že zástupci největší evropské automobilky navštívili několik továren italského rivala. Podle mluvčího Volkswagenu to ale nic nezanemená. „My jsme se svými 12 značkami v dobré pozici a máme toho dost na práci,“ řekl.

Ještě odmítavěji reagoval Marchionne. „Piëchu, nech toho,“ vzkázal předsedovi dozorčí rady Volkswagenu Ferdinandovi Piëchovi. „Alfa Romeo není na prodej.“