Firma HTC poprvé po třech letech zvýšila tržby

HTC One Max (ilustrační foto)

HTC One Max (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Situace společnosti HTC se zřejmě začíná obracet k lepšímu. Tchajwanský výrobce smartphonů poprvé po třech letech zvýšil tržby. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku si připsal 47,9 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba 1,5 miliardy amerických dolarů), což je meziročně o sedm miliard tchajwanských dolarů více.

Firma HTC zaznamenala rostoucí čísla poprvé od třetího čtvrtletí 2011, jak informovala agentura Bloomberg. Společnost také oznámila, že vygenerovala čistý zisk 470 milionů tchajwanských dolarů (14,5 milionu amerických dolarů).

Analytici oslovení Bloombergem přitom očekávali 212 milionů dolarů (6,5 milionu amerických dolarů), tedy sotva polovinu. Společnost také vykázala provozní zisk ve výši zhruba 180 tchajwanských dolarů (5,5 milionu amerických dolarů), analytici přitom očekávali provozní ztrátu více než 30 milionů (900 tisíc amerických dolarů).

Na aktuálním úspěchu firmy se podle odhadů podepsala především řada telefonů Desire a samozřejmě předvánoční nákupní horečka po celém světě.

Rok plný obrovských překvapení

Firma věří, že se jí nastavené tempo růstu podaří udržet. Jak na přelomu roku avizoval šéf marketingu Jeff Gordon, HTC v roce 2015 chystá hned několik „obrovských překvapení“, která prý vytvoří nejlepší produktové portfolio v historii firmy. Zákazníci se zřejmě dočkají již dříve avizovaného smartphonu s označením Hima či s nástupce outdoorové kamery RE. Mluví se také o tabletu Nexus 9 s nadstavbou HTC Sense.