Frťala: Hašek i Pilař budou posilami

Kouč druholigových fotbalistů Čáslavi Zdeno Frťala týden před startem jarní sezony vyhlíží světlé zítřky.

Zenit Čáslav brojí na start druhé fotbalové ligy. Po její podzimní části je na nelichotivé třinácté příčce, jen tři body od sestupových pozic.

Trenér Čáslavi Zdeno Frťala přesto hýří po zimní přípravě optimismem. Přípravné zápasy se totiž jeho týmu poměrně zdařily.

Jestli však bude platit rovnice zimní galeje plus příchody kvalitních posil rovná se dobré výsledky, na to si fanoušci Zenitu musejí počkat do prvního březnového víkendu, kdy odvetná část druhé nejvyšší fotbalové soutěže v Česku začne.

Jak jste spokojen se zimní přípravou týmu?

Maximálně. Zimní dril a herní příprava splnily přesně to, co jsme očekávali. Absolvovali jsme dost zápasů s kvalitními soupeři a výkony nebyly špatné. Pravda, někdy nám lepší hru znemožnil nekvalitní terén, protože sněhu bylo letos snad až příliš. Ale s tím se nedá bohužel nic dělat. Zaměřili jsme se na zlepšení fyzické kondice hráčů.

Vyrazili jste kvůli tomu i na hory?

Ano, absolvovali jsme soustředění na Smejkalově boudě v Krkonoších. Nabírali jsme tam fyzičku, na řadu přišly i výjezdy na běžkách a aerobní trénink.

Jste spokojen se zimním posílením kádru?

Dá se říct, že ano. S manažerem Martinem Svobodou jsme po podzimu vytipovali několik hráčů a nakonec získali stopera Radka Pilaře z Viktorie Žižkov a Ivana Haška mladšího z pražských Bohemians 1905. A samozřejmě nesmírný přínos pro nás má i příchod zkušeného brankáře Tomáše Poštulky.

Co si od těchto hráčů slibujete?

Radka Pilaře znám z mého působení v Plzni. Jsem přesvědčený, že vyztuží naše zadní řady, je to zkušený obránce s řadou startů v první lize. Jeho plusem je i to, že je typem hecíře do kabiny. Co se týká Ivana Haška, jde o pracovitého fotbalistu, cenného i tím, že jde o univerzála.

A co Tomáš Poštulka?

Ten by měl fungovat jako vzor pro mladší hráče. Je to naprosto bezproblémový kluk, od kterého mohou jeho spoluhráči leccos přínosného odkoukat. Počítám s ním na místo brankářské jedničky.

Do startu sezony zbývá něco málo přes týden. Na čem ještě chcete před prvním zápasem zapracovat?

Těch věcí je víc. Jedná se o taktické varianty, přechodovou fázi a další herní prvky. V přípravě jsme nebyli příliš gólově produktivní, takže je potřeba zlepšit i zakončení.

Koncovka je tedy zatím vaší největší slabinou?

Asi ano. I proto bychom ještě jednoho kvalitního útočníka do týmu rádi přivedli.

Zaujal vás nějaký mladík z dorostu Čáslavi?

V přípravě mě velmi potěšily výkony Karla Hejného. To je perspektivní hráč, který obětuje fotbalu strašně moc, byť k tomu ještě studuje. Jeho talent se časem jistě zúročí.

Jak funguje vaše spolupráce s novým asistentem Ivanem Kopeckým?

Myslím, že se dobře doplňujeme. Ivan je optimistický a hlavně pracovitý člověk. Jsem si jist, že jeho angažování byla dobrá volba.

Jiný cíl než záchrana Zenitu v druhé lize asi ani nemůžete mít, že?

Určitě. To je pro nás jasná priorita. Věřím také, že se zlepší nasazení a bojovnost hráčů, která na podzim byla v některých utkáních dost slabá.