Galaxy S5: nová vlajková loď Samsungu jde do prodeje

Šéf Samsungu J.K.Shin představuje nový Samsung Galaxy S5

Šéf Samsungu J.K.Shin představuje nový Samsung Galaxy S5 Zdroj: CTK

Jihokorejský Samsung začne dnes v Česku ve čtyřech značkových prodejnách v 11:11 hodin prodávat svou novou vlajkovou loď Galaxy S5. Dnes startuje prodej chytrého mobilu i celosvětově.

S5 nabídnou i všichni tři tuzemští mobilní operátoři. Doporučená cena je 18 499 korun. Telefon k dnešnímu dni nabízí i 34 internetových obchodů, ve kterých je průměrná cena kolem 18 300 korun.

Na telefon čekaly těsně před zahájením prodeje v prodejně Samsungu v pražském obchodním centru Palladium zhruba čtyři desítky lidí. Přilákala je hlavně nabídka chytrého náramku Gear Fit v hodnotě 4999 korun pro prvních 30 kupců telefonu zdarma. Zvýšený zájem zaznamenala například i značková prodejna Vodafonu na Václavském náměstí.

Poptávka po novince je přitom obdobná, jako když se na český trh uváděl Samsung Galaxy S4, jehož cena se také pohybovala kolem 18 tisíc korun. Od uvedení na trh cena klesla o dvě pětiny. Dlouhodobě nejoblíbenějším telefonem na internetu je Samsung Galaxy S4 mini. Cena tohoto telefonu klesla necelý rok od uvedení na trh téměř o třetinu a aktuálně se pohybuje na 8600 korun.

Samsung představil potenciálního rivala iPhonu 5S na mobilním veletrhu v Barceloně na konci února. S5 umí mimo jiné číst otisky prstů a má lepší fotoaparát než předchozí verze S4. Úhlopříčka displeje vyrostla o desetinu palce na 5,1 palce. Vybavený je čtyřjádrovým procesorem a kamerou s rozlišením 16 megapixelů, podporuje LTE, má paměť 16 nebo 32 GB a obsahuje operační systém Android 4.4.2.

Vedle iPhonu 5S, který se dá u Apple koupit od 17 399 korun, bude S5 konkurovat novince M8 od HTC, která je o tisíc korun levnější než Samsung. Dalším konkurentem by mohl být Sony Xperia Z2.

Zisk Samsung meziročně klesl. Kvůli levnějším telefonům

Provozní zisk jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o čtyři procenta na 8,4 bilionu wonů (přes 159 miliard korun). Nižší byl již druhé čtvrtletí za sebou. Za poklesem stojí především snížení cen chytrých telefonů. Tržby zůstaly na 53 milionech wonů (jeden bilion korun).

Vývoj akcií Samsungu za poslední rokVývoj akcií Samsungu za poslední rokVývoj akcií Samsungu za poslední rok|Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Mobilní telefony jsou v současnosti dojnou krávou Samsungu. Na celkovém zisku mají více než dvoutřetinový podíl. Pokles cen přístrojů je tak pro Samsung velkým problémem. Analytici odhadují, že průměrná cena chytrého telefonu od Samsungu se letos sníží o devět procent na 275 dolarů (5500 korun). Přispívá k tomu zpomalení růstu prodeje v Severní Americe, Evropě, Koreji a Japonsku. V rozvojových zemích pak spotřebitelé dávají přednost levnějším přístrojům a stále větší podíl na trhu zde získávají čínští výrobci.