GALERIE: Lázně plné veteránů

Z rallye Carlsbad Classic

Z rallye Carlsbad Classic Zdroj: Vaclav Mastil

Z rallye Carlsbad Classic
Z rallye Carlsbad Classic
Z rallye Carlsbad Classic
Z rallye Carlsbad Classic
Z rallye Carlsbad Classic
14
Fotogalerie
Nemusíte být hned motoristickými nadšenci, abyste se se zalíbením otočili za automobilovým veteránem. Stará auta jsou krásná, snad i proto, že některá z nich vám připomenou časy, kdy jste byli mladí nebo alespoň mladší... Prohlédněte si naši galerii, kterou jsme nafotili na setinové rallye historických automobilů Carlsbad Classic. Závod klasických vozů se v Karlových Varech jel v pátek a v sobotu 26.– 27. července.

Jistě vám neunikl výraz „setinová“ a možná se ptáte, co to znamená. V setinové rallye jde mimo jiné o to projet dané úseky co nejpřesněji v určeném časovém intervalu. Měří se s přesností na setiny vteřiny. Jízdní rychlostní průměr má samozřejmě svou váhu, ovšem mnohem důležitější jsou měřené úseky a přesnost při jejich průjezdech.

Rallye Carlsbad ClassicRallye Carlsbad Classic | Vaclav MastilJízda zručnosti při rallye Carlsbad Classic nebyla pro řidiče velkých amerik nijak snadná

Příklad: závodník přijede k měřenému úseku a jeho úkolem dle roadbooku je ujet 150 metrů za 15 vteřin. Závodník uvidí místo startu, před kterým nesmí zastavit, ale možná neuvidí cíl. Jakmile protne start úseku, spolujezdec začíná měřit. A jezdec musí přizpůsobit rychlost tak, protnul cíl přesně v okamžiku 15. vteřiny. Každá setina odchylky se počítá jako trestný bod. Závodníky při setinové rallye čekají různorodé měřené úseky s různými délkami, v členitém terénu nebo dokonce z kopce bez motoru.

Ale přece jen nešlo o tvrdé závodění, důležitější bylo příjemné letní setkání v duchu nostalgického motoristického kouzla, které, jak byste zjistili po nahlédnutí do startovní listiny, obsáhlo desetiletí od předválečné doby až po osmdesátá léta minulého století. Rallye, jejíž trasa spojila západočeská lázeňská města, se navíc výborně snoubila s atmosférou karlovarského pětihvězdičkového hotelu Savoy Westend, kde byli účastníci soutěže ubytovaní.

Páteční večer patřil příjemné garden party, na níž se také dražily obrazy s automobilovou tématikou. Výtěžek aukce byl určen ve prospěch charitativních projektů modelky Pavlíny Němcové.