HTC má problém: tržby mobilní divize se propadly o 11 miliard

Mobilní bankovnictví

Mobilní bankovnictví Zdroj: Stepan Bruner, E15

Tchajwanský výrobce mobilních telefonů HTC se v prvním čtvrtletí vrátil do hluboké ztráty. Tržby z prodeje telefonů se v meziročním srovnání propadly o 64 procent na 14,8 miliardy tchajwanských dolarů (10,8 miliardy korun). Firma se již delší dobu potýká s poklesem prodeje v důsledku ostré konkurence na trhu.

HTC utrpěla čistou ztrátu 2,6 miliardy tchajwanských dolarů. O rok dříve se firma dočasně vrátila k zisku, když vydělala 360 milionů tchajwanských dolarů, v dalších čtvrtletích ale spadla znovu do ztrát.

HTC byla ještě před pěti lety na světovém trhu s chytrými telefony čtvrtá, její tržní podíl se však během několika let propadal, protože firma nedokázala konkurovat velkým rivalům Apple a Samsung ani levnějším firmám z Číny. V roce 2013 firma vypadla z desítky největších světových prodejců mobilních telefonů podle objemu prodeje a loni byla až sedmnáctá s podílem kolem jednoho procenta, uvádějí údaje výzkumné firmy IDC.

Mobilní divize je ztrátová

Společnost nyní vkládá naděje do svého nového smartphonu HTC 10 a do přístroje pro virtuální realitu Vive. Obě tyto novinky firma představila v dubnu. Finanční ředitel HTC Chialin Chang předpovídá, že ve třetím čtvrtletí firma přestane být v divizi mobilních telefonů ztrátová.

Úspěch dvou nových produktů určí osud HTC, řekl stanici BBC analytik Ben Wood ze společnosti CCS Insight. „Příští čtvrtletí bude kritické, protože začne být znát vliv Vive a telefonu HTC 10,“ řekl. Loni v říjnu HTC zrušila plány na vybudování evropského servisního střediska mobilních telefonů v Brně. O dva měsíce dříve oznámila, že hodlá zrušit zhruba 15 procent pracovních míst.