HTC má stále zájem o investici v Brně, přehodnocuje ale své záměry

HTC

HTC Zdroj: http://www.itproportal.com/

Zájem výrobce telefonů HTC z Tchaj-wanu o obří investici v Brně trvá. Společnost však přehodnocuje všechny záměry ve světě a v Česku aktivitu přerušila. Nesjednává smlouvy a dohody s dodavateli včetně developera a personálních agentur, oznámila agentura CzechInvest.

V brněnské průmyslové zóně Černovická terasa mělo vzniknout první opravárenské centrum HTC v Evropě, které mělo postupně zaměstnat až tisícovku lidí, letos 300. Halu si mělo pronajmout od developera CTP Invest, smlouva ale nebyla podepsána. Zhruba stovka zaměstnanců, které firma stihla nabrat, už dostala výpověď.

„Brněnský projekt se dostal do časové prodlevy, protože vedení společnosti se nyní věnuje situaci na asijských trzích. Společnost se rozhodla přehodnotit všechny celosvětově běžící projekty,“ napsala mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová. Investice v Brně však není u konce, prý právě kvůli tomu, že měla společnosti přinést významné provozní úspory. Nežádala ani investiční pobídky.

Špatná doba

Firma HTC zažívá aktuálně velmi špatné období. Její akcie se letos propadly o 60 procent a jejich hodnota je nejnižší od roku 2005. Ve druhém čtvrtletí se propadla do ztráty osmi miliard tchajwanských dolarů (5,8 mld korun), ztrátu očekává výrobce i ve třetím kvartále. Ze zhruba 15 500 zaměstnanců plánuje propustit 15 procent z nich. Zastavila také výrobu některých typů smartphonů, má problémy s jejich prodejem.

„CzechInvest má nadále zájem, aby v Brně opravárenské centrum vzniklo a je s vedením společnosti nadále v kontaktu. S dalšími institucemi včetně Jihomoravského kraje je připravený poskytnou veškerou možnou pomoc při uskutečnění záměru,“ doplnila Menclová. Kvůli udržení investice jednal v úterý s generálním ředitelem CzechInvestu Karlem Kučerou i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).