HTC šetří. Propustí 15 procent zaměstnanců, výdaje srazí o třetinu

HTC

HTC Zdroj: http://www.itproportal.com/

Tchajwanský výrobce smartphonů HTC oznámil, že hodlá snížit svou celkovou pracovní sílu o zhruba 15 procent a provozní výdaje o více než třetinu. Podnik má problémy s prodejem svých výrobků a očekává v tomto čtvrtletí čistou ztrátu. HTC působí i v České republice, jeho plány na obří investici v Brně jsou ale podle informací ze začátku tohoto týdne nejisté.

Firma do konce letošního roku propustí zhruba 2250 lidí. Krok je součástí plánu na snížení provozních výdajů o 35 procent, uvedl ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

HTC byl kdysi největším světovým výrobcem chytrých telefonů z hlediska objemu. Firmě se ale nedaří přilákat zákazníky a její podíl na světovém trhu se během několika let propadl na méně než dvě procenta.

Nejistota v Brně

V roce 2013 firma vypadla z desítky největších světových prodejců mobilních telefonů z hlediska odbytu. Minulý týden pak firma oznámila, že vzhledem ke skomírající poptávce a slabým tržbám v Číně očekává ve třetím čtvrtletí čistou ztrátu.

Podnik se teď snaží o snížení závislosti na trhu s chytrými telefony, kde mají převahu jihokorejský Samsung a americký Apple. HTC pracuje kromě jiného na 3D brýlích a v hledáčku má také aktivity v segmentu akčních kamer a zařízení pro měření tělesné aktivity.

HTC plánovala otevřít v červnu v Brně své opravárenské centrum mobilních telefonů pro Evropu. Jihomoravský ředitel developerské společnosti CTP Invest Tomáš Budař ale v pondělí řekl, že slibovaná obří investice HTC v Brně bude výrazně menší a není ani jisté, kdy výrobce elektroniky v Brně opravárenské centrum rozjede. Necelá stovka dosud přijatých zaměstnanců je prý zatím doma, pobírá plat a čeká, co bude dál.