Huawei opouští americký trh, nechce čelit obviněním ze špionáže

Huawei

Huawei Zdroj: CC BY 2.0: Christine und Hagen Graf

Čínský telekomunikační gigant Huawei kvůli obviňování z kyberšpionáže dospěl k zásadnímu rozhodnutí. Firma odejde z amerického trhu se síťovými technologiemi. Prohlásil to šéf společnosti Ren Zhengfei.

Není žádným tajemstvím, že Huawei a americká vláda nejsou zrovna nejlepší přátelé. Firma v minulosti čelila několika obviněním z údajné špionáže ve prospěch čínské vlády. Situace nakonec dospěla do fáze, že firma americký trh opustí.

„Pokud by se měl Huawei stavět mezi vztahy Spojených států a Číny, nestojí to za to,“ řekl francouzskému deníku Les Echos šéf Huawei Ren Zhengfei. „Proto jsme se rozhodli americký trh opustit a nestát v cestě.“

Zhengfei v rozhovoru narážel na neustálé spory mezi USA a Čínou v oblasti technologií. Mnoho představitelů americké vlády podle jeho slov věří, že Huawei je pro USA bezpečnostní hrozbou.

Zatím není vůbec jasné, zda Huawei neskončí jen u prohlášení. Jak uvádí web cnet.com, firma slova svého prezidenta potvrdila bez dalších detailů. Navíc jedno takové prohlášení zaznělo od čínské telekomunikační společnosti letos v dubnu. Huawei ale později zprávu dementoval s tím, že chce na americkém trhu uspět především s chytrými mobilními sítěmi.