Hudební recenze: Třínohý pes není vůbec smutný

Mňága a Žďorp

Mňága a Žďorp Zdroj: t-music

Oslavenci. Populární valašskomeziříčská skupina Mňága a Žďorp pod vedením Petra Fialyslaví 25 let na hudební scéně. Třicítka kapel jim jako Dáreček vysekla hudební poctu
Zuzana Fialová, manželka zpěváka Petra Fialy z Mňága a Žďorp
4
Fotogalerie

Po pouhých dvou a půl letech přichází Mňága & Žďorp s novou deskou nazvanou Třínohý pes.

U některých zavedených kapel je čekání na nové album provázeno spíše obavami, zda se dokáže popasovat se svou slavnou minulostí. Ne všem a vždy se to totiž podaří. To však není případ Mňágy & Žďorp slavící letos třicet let existence a její nové desky Třínohý pes, která vyšla ani ne dva a půl roku po dosud posledním počinu Made in China.

Název alba je asi nejsmutnější, který si kapela z „Valmezu“ ve své obsáhlé diskografii zvolila. Zdání ale klame, a i když se Petru Fialovi a spol. podařilo udržet svůj lehce posmutnělý zvuk a skeptický pohled na svět, do nějakých hlubokých splínů a depresí má velmi daleko. Většina písní zní velmi svěže, mají tradiční švih a v některých případech jako Znali se pouze hodinu svým nasazením a energií připomínají pro kapelu a její posluchače zlatá devadesátá léta.

Album je ale v některých ohledech jiné, než bývalo zvykem. Může za to nejen nový bubeník Marcel Gabriel a nový producent Milan Cimfe, ale třeba i silná přítomnost ženských vokálů. Za nimi stojí ve většině písní velmi výrazná, a přitom nijak známá zpěvačka Nikola Mucha, v několika písních přispěla Tereza Černochová. Ze současné sestavy Monkey Business se přitom na vokálech kromě Černochové podíleli i Roman Holý a Matěj Ruppert – a kdo zná jejich sebestřednou koncertní show i alba, bude mile překvapen, jak decentně se na albu jako doprovod projevují.

I díky nim tak některé písně a pasáže jako třeba Odpolední zapadly do popovějších vod než obvykle, aniž však ztratily náboj a atmosféru. Na druhou stranu to kapela vyvážila téměř čistou závěrečnou countryovou Co bude pak.

Třínohý pes je druhé album, na které kapela Mňága & Žďorp získala prostředky prostřednictvím crowdfundingové sbírky. Vybrala přitom téměř dvakrát tolik, než původně chtěla. Nové album je tak zdařilým vzkazem přispěvatelům, že své peníze nevyhodili oknem a že za pár let, až nastane čas na další desku, mohou Mňáze s klidem přispět znovu.

Mňága & Žďorp: Třínohý pes

Vydal: Surikata Records
Hodnocení: 80 %