IFPI: Příjmy z prodeje hudby díky streamování loni vzrostly

Služba Spotify na iPhonu 5

Služba Spotify na iPhonu 5 Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Bjorn Olsson via Flickr

Vysoký růst příjmů ze streamování hudby pomohl loni zvrátit téměř 20 let trvající pokles globálních příjmů z prodeje. Příjmy z prodeje hudby v digitálním formátu pak poprvé překonaly příjmy z prodeje hudebních nosičů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI). Celosvětové příjmy z prodeje hudby se loni zvýšily o 3,2 procenta na 15 miliard dolarů (356,1 miliardy korun).

„Po dvou desetiletích téměř nepřerušeného poklesu jsme byli v roce 2015 svědky důležitého milníku pro nahrávací průmysl: měřitelného růstu příjmů celosvětově; konzumace hudby všude vyletěla nahoru; a digitální příjmy překonaly poprvé příjmy z fyzických formátů,“ řekla generální ředitelka IFPI Frances Mooreová. Dodala, že výsledky ukazují, že hudební průmysl se přizpůsobil digitálnímu věku a stal se silnější a chytřejší.

Příjmy z digitálního prodeje hudby loni stouply o 10,2 procenta na 6,7 miliardy dolarů a pomohly vyrovnat pokles prodeje na fyzickém hudebním trhu, kam spadá prodej hudebních nosičů jako CD, DVD a vinylových desek. Na celkovém prodeji mají tak nyní příjmy z digitálního prodeje podíl 45 procent a příjmy z prodeje fyzických nosičů 39 procent.

Strmý růst

Příjmy ze streamování stouply o 45 procent na 2,9 miliardy dolarů, což je téměř polovina celkových příjmů z prodeje digitální hudby. Zájem o tyto služby podporuje hlavně rozšíření chytrých telefonů. Podle analytiků příjmy ze streamování by již brzy mohly překonat příjmy ze stahování hudby.

Nejprodávanějším albem se loni stala nahrávka 25 britské zpěvačky Adele. Celkem se jí prodalo 17,4 milionu kopií. Na druhém místě skončil Ed Sheeran a album X, kterého se prodalo 3,5 milionu kopií, napsaly agentury AP a Reuters.

Příjmy za streamování poprvé překonaly stahovanou hudbu