Indiáni si doma smlsli na Tygrech

Mám sen, ale o tom se nemluví, říká trenér plzeňských hokejistů Marian Jelínek. A plní se svým týmem, který se po první čtvrtině extraligy usadil v čele, "plán jedenadvacet".

Hokejisté Plzně porazili ve šlágru třináctého kola Tipsport extraligy Liberec 4:1 a vyhráli i šestý domácí zápas v této sezoně. Západočeši o své výhře rozhodli už během úvodní dvacetiminutovky, kdy dvakrát využili přesilovou hru.
Severočeši překonali gólmana Marka Mazance, hájícího tentokrát plzeňskou branku místo Adama Svobody, až za stavu 0:4 a opustili čelo tabulky. Tam se po první čtvrtině základní části soutěže usadili právě plzeňští Indiáni.
„Klíčovým okamžikem zápasu bylo, že jsme přečkali téměř dvouminutové dvojnásobné oslabení. To vlilo do hráčů energii a vše se převážilo na naši stranu.
A naopak my jsme dvakrát využili početní výhody. Jsem rád, že se pak tým nenechal ukolébat vedením a že hrál disciplinovaně,“ ohlíží se za zápasem hlavní trenér extraligových hokejistů HC Plzeň 1929 Marian Jelínek.

Vidí pořád chyby

Plzeňský kouč byl sice spokojený s výhrou a se ziskem plného počtu bodů, ale neporušil tradici a na svěřence nepěl příliš mnoho chvály.
„Viděl jsem i hodně chyb. Chvílemi jsme drželi zbytečně dlouho puk, zpomalovali hru a nešli jsme na soupeřovu bránu potřebným tlakem. Naštěstí toho soupeř nevyužil,“ říká.

Jedenadvacet bodů

Plzeňský lodivod má sen. „O tom se ale přece nemluví,“ nehodlá jej prozradit Marian Jelínek, který sice připouští, že je na tabulku, které vévodí jeho tým, hezký pohled, ale pro něj je mnohem důležitější bodový zisk.
„Máme plán. Plán s názvem Jedenadvacet. To znamená, že v každé čtvrtině základní části extraligové soutěže hodláme nasbírat jedenadvacet bodů.
Celkových čtyřiaosmdesát bodů ze základní části totiž zaručuje účast v play-off . V té první čtvrtině jsme plán dokonale splnili. Navíc do druhé jdeme s malým kreditem v podobě tří bodů, protože jich máme na kontě čtyřiadvacet,“ spokojeně vysvětluje Marian Jelínek.

Loučení s Plzní

Před plzeňským publikem při vítězném tažení nad Bílými Tygry z Liberce odehrál své poslední utkání útočník Jaroslav Hlinka.
Ten za Indiány ještě pak nastoupil na Spartě, ale na led do ČEZ Arény se už nevrátil. Zamířil zpět do švédského Linkšpingu. „Jsem rád, že jsme vyhráli a já jsem se mohl takhle rozloučit s diváky,“ řekl po zápase na tiskové konferenci spokojený třiačtyřicetiletý Hlinka, který kromě asistence u čtvrtého gólu vstřelil do liberecké sítě důležitou branku na 3:0 čtyři vteřiny před koncem druhé třetiny.
„Jaroslav Hlinka, který tým opouští, odvedl v Plzni velký kus dobré práce,“ říká na adresu třiačtyřicetiletého útočníka hlavní trenér extraligových hokejistů HC Plzeň 1929 Marian Jelínek.
Plzeňský zkušený lodivod se tak v dalších náročných hokejových bitvách bude muset bez tohoto zkušeného hokejisty, který se pyšní titulem mistra světa z roku 2001 a stříbrnou medailí ze šampionátu 2006, obejít.
A nejen bez něj. Chybějí mu totiž a chybět ještě několik zápasů mu zřejmě budou útočník Tomáš Vlasák, obránci František Kaberle a Tomáš Frolo.
„Zranění vyřadilo ze hry Vlasáka a Kaberleho na delší dobu. Frolo možná ani do bojů už nezasáhne. Bohužel,“ mrzí hodně plzeňského trenéra. „To jsou ale věci, které já ani nikdo jiný neovlivní. To, co můžeme ovlivnit, s tím se rozhodně všichni s chutí popereme,“ dodává Jelínek. „Soutěž běží dál bez ohledu, jestli máme my nebo jiný účastník soutěže početnou marodku. My se musíme soustředit na další zápasy,“ připomíná.
Plzeňský vůdce si zároveň mne ruce nad výběrem hráčských posil pro tuto mistrovskou sezonu.
„Jsou pro náš tým jednoznačně přínosem. Odvádí to, co jsme od nich očekávali. Ať už je to útočník Ondřej Kratěna, obránce Jiří Marušák, či gólman Adam Svoboda. Klíčovým hráčem byl, dokud se nezranil, bek František Kaberle,“ dodává kouč, jehož tým se po první čtvrtině soutěže usadil v čele extraligové tabulky.