Intel posiluje v autoprůmyslu, investuje do procesorů pro autonomní řízení

Intel

Intel Zdroj: profimedia.cz

Šéf Intelu Brian Krzanich představuje novou technologii Edison
Intel (ilustrační foto)
Budova Intelu. (Foto: Profimedia)
Intel
5
Fotogalerie

Americký výrobce počítačových procesorů, společnost Intel, bude prohlubovat své působení v automobilovém průmyslu. Podle vyjádření vedení společnosti chce až 250 milionů dolarů (6,3 miliardy korun) investovat do technologií spojených s autonomním řízením. 

Informaci na automobilové přehlídce v Los Angeles potvrdil sám ředitel Intelu Brian Krzanich. Podle něj je společnost ochotná výše zmíněnou částku investovat během následujících dvou let. Důvodem je rychle se rozvíjející trh a potenciál technologie do budoucna. Krzanich během své řeči uvedl, že Intel chce zužitkovat své zkušenosti a aplikovat je v oblasti umělé inteligence, 5G připojení, cloud computingu nebo bezpečnosti.

Tu je podle Intelu nutné zajistit dostatečně výkonnými procesory, které nebudou mít problém s množstvím dat, jež autonomní automobil musí pro svůj bezpečný provoz zpracovávat. Podle Intelu nejde pouze o rozpoznání případného nebezpečí, ale také o dostatečně rychlou reakci a vyhodnocování co nejlepších řešení na nápravu krizové situace. Podle předpokladů budou muset autonomní vozy zpracovávat až 1 GB dat za sekundu.

Intelu v autonomním řízení posílil už v červenci. Tehdy se spojil s izraelským výrobcem automobilových technologií Mobileye a mnichovským BMW. Cílem je vývoj nástupce prémiové sedmé řady BMW, který má právě autonomní technologie intenzivně využívat. Zároveň jejich technologie bude v budoucnu dostupná i ostatním výrobcům tak, aby do roku 2021 mohli nabízet plně autonomní automobily.

Zároveň však není Intel jedinou společností, která se snaží o co nejlepší vstup do oblasti samořídících technologií. Soupeřit může například s Nvidií, která nabízí vlastní platformu DRIVE. Intenzivně bojuje také Qualcomm, který minulý měsíc koupil za 40 miliard dolarů největšího výrobce čipů pro automobily, firmu NXP Semiconductors.

Intel není společností, která by se produkty pro automobilový průmysl dlouhodobě zabývala. V poslední době však investice do tohoto průmyslového odvětví prudce rostou. Podle informací autonews.com Intel za posledních dvanáct měsíců s automobilkami uzavřel kontrakty v hodnotě jedné miliardy dolarů. Technologie tak kromě BMW bude poskytovat také konkurenčnímu Daimleru, ale také například Infiniti, Toyotě nebo Tesle.