Iráčtí povstalci zahájili ofenzívu i ve virtuálním světě

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu Zdroj: CTK/AP

Tak, jak sunnitští rebelové postupují Irákem směrem na Bagdád, sílí i jejich aktivity v digitálním světě. Sociální sítě zaplavují vzkazy vyjadřující podporu organizaci Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL).

Během prvního dne útoku na Mosul, kterého se ISIL zmocnila na začátku minulého týdne, se objevilo kolo 40 tisíc tweetů podporujících operace sunnitských bojovníků. Všechny byly součástí koordinované kampaně, kterou doprovázely digitálně upravené snímky, cituje deník Financial Times J. M. Bergera, experta mapujícího aktivity extremistických organizací na sociálních sítích.

Berger tento týden objevil webovou aplikaci nazvanou Úsvit dobrých zpráv, kterou vyvinula ISIL. Internetoví „vojáci“, kteří chtějí organizaci podpořit, si mohou aplikaci stáhnout, a tím své příspěvky zapojit do koordinované masové kampaně.

„Využívají sociální média velmi efektivně,“ soudí o činnosti ISIL Nigel Inkster, bývalý pracovník britské zpravodajské služby MI6 a expert think-tanku International Institute for Strategic Studies. „A bylo to jednoznačně jedním z faktorů, které přispěly ke kolapsu irácké armády,“ dodal.

Během hodin následujících po dobytí Mosulu se na internetu objevilo množství videí a fotografií zachycujících bojovníky ISIL, jak popravují irácké vojáky. Také v tomto případě šlo o plánovanou akci, soudí Berger.

Podobné aktivity ISIL nejsou ničím novým. Organizace v uplynulých měsících zásobovala Iráčany záběry ze sebevražedných atentátů či únosů, které podnikla.

Ukazuje se také, že ISLS se už zřejmě připravuje na další krok. Na Twitteru se začaly množit příspěvky doprovázené hashtagem #ISISWeAreComingBaghdad.

ISIL není jedinou džihádistickou skupinou operující na území Iráku a Sýrie, která používá sociální sítě, na Twitteru jsou aktivní desítky dalších. Iráčtí sunnité ale Twitteru dominují. „Kdykoli vztyčí vlajku na nově dobyté vládní budově, kdykoli založí nový soud podle práva šaría, hned o tom tweetují,“ vysvětlil britskému listu Peter Neumann z londýnské King’s College. „ISIL má silné sdělení, vytvářejí chalífát.“