IT mekka Slovenska Košice zlákaly dalšího investora, americkou GlobalLogic

ilustrační foto,  Košice

ilustrační foto, Košice Zdroj: Foto Libor Budinsky

Košice potvrzují svou pověst IT mekky Slovenska. Město v tomto týdnu získalo dalšího investora – americkou společnost GlobalLogic, která zaměstná až pět set lidí. „Nové centrum na Slovensku je důkazem záměru expandovat také ve střední Evropě,“ řekl pro internetový portál Business Standard generální ředitel GlobalLogic Shashank Samant. Americká IT firma bude v Košicích vyvíjet aplikace pro mobilní zařízení. Práci u ní proto najdou zejména vývojáři, které produkuje místní technická univerzita.

Do konce letošního roku by měla košická pobočka americké společnosti pracovat naplno ve složení pětisetčlenného týmu. V čele firmy bude stát Ivan Hruška, který je známý zejména jako dosavadní prezident evropských poboček Ness Technologies.
Na východě Slovenska tak během jednoho týdne došlo k druhému výraznému pohybu na IT trhu. První oznámila příchod vietnamská firma FPT Software. Ta převzala centrum vzdálených služeb energetiků RWE.

K dosavadním čtyřem stovkám zaměstnanců díky domu do konce roku přibude dalších 200 pracovních míst. Zahraniční společnosti láká do Košic relativně levnější pracovní síla a dostupnost kvalifikovaných odborníků. Ti získávají vzdělání na místní technice a Univerzitě Pavla Jozefa Šafárika.

Partnerství se vyplácí

Už během studia například na fakultě elektrotechniky studenti podepisují s firmami smlouvy o budoucí spolupráci. O první zaměstnání se tak bát nemusejí. S nadstandardním platem, který po studiu u některé z firem získají, si mohou při východoslovenských cenách slušně žít. I to je důvod, pro který mnoho mladých a vzdělaných lidí ve městě zůstává. Migrace za prací za hranice už není tak častá jako v minulosti.

Ve městě mají IT pobočky také Siemens, T-Systems či IBM. Co nevidět bude počet košických IT specialistů čítat deset tisíc. Proto se dokonce objevují i hlasy, že metropoli východu docházejí lidské zdroje. Čím dál tím více se proto hovoří o podpůrných programech slovenské vlády pro místní univerzity či o tom, že se takzvané Košice IT Valley rozroste i do sousedního Prešova.