Jágr se po třech letech vrací do NHL, bude hrát za Philadelphii

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr Zdroj: mediafax

Hokejový útočník Jaromír Jágr bude při svém návratu do NHL po třech letech strávených v Kontinentální lize v dresu Omsku hájit barvy Philadelphie. Flyers podepsali s devětatřicetiletou bývalou hvězdou Pittsburghu, Washingtonu a New Yorku Rangers roční smlouvu na 3,3 milionu dolarů. V posledních dnech se přitom mluvilo především o zájmu Pittsburghu, Detroitu a Montrealu.

Z Pittsburghu a Detroitu měl Jágr nabídku shodně na kontrakt okolo dvou milionů dolarů. Oba kluby ji ale v posledních hodinách stáhly. O konkrétních nabídkách Canadiens nebo dalších klubů informace nebyly. „Nebylo snadné říci vám, jaká je pravda. Ale užije si to tam,“ řekl Jágrův agent Petr Svoboda pro Sporting News.

Maxim Talbot, který je dalším nově příchozím hráčem, také okomentoval Jágrův příchod do Philadelphie. „Byl o něj na trhu volných hráčů takový zájem a rozruch, protože je to dobrý hokejista. Ukázal na mistrovství světa, co umí. Pamatuji si, když jsem proti němu hrál, a bylo to vždycky těžké. Je to skvělá posila pro Flyers,“ těšil se Talbot na nového spoluhráče.

O Jágra měl zájem i jeho "rodný" Pittsburgh

Pittsburgh byl ve hře o Jágra i nyní. Původně chtěl generální manažer Pittsburghu Ray Shero Jágrovo vyjádření už do středy. „Dali jsme podle našeho názoru Jaromírovi v úterý velice férovou nabídku, která byla založena na jeho zájmu se vrátit k Penguins,“ řekl Shero klubovému serveru.

„Byl to od začátku náš nejlepší možný návrh, který odpovídal našim možnostem v platovém stropu,“ dodal. Původně měly být ve hře o Jágra jen Pittsburgh, Detroit a Montreal, ale v posledních hodinách se údajně roztočil mnohem větší zájem klubů, kterých mělo být podle některých zdrojů až dvanáct.

„Teď, po několika dnech, když se rozhodnutí natahovalo, jsme se rozhodli jít jiným směrem. Naším cílem nikdy nebylo se pouštět do boje o volné hráče, musíme se soustředit na náš tým. Jaromír je jedním z nejlepších hráčů v historii Penguins a my mu přejeme jen vše nejlepší,“ dodal Shero.

V Pittsburghu strávil Jágr jedenáct sezon a sbíral jedno ocenění za druhým. Pětkrát získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče (1995, 1998, 1999, 2000, 2001). V roce 1999 přebíral také Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče pro Asociace profesionálních hokejových novinářů i Lester B. Pearson Award (současnou Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA. Tu získal i o rok později a také v roce 2006 už jako hráč Rangers, kam zamířil v lednu 2004 z Washingtonu.