Jako na spartakiádě: Severokorejci slavili Kimovo výročí

KLDR, oslavy

KLDR, oslavy Zdroj: profimedia.cz

Tisíce Severokorejců dnes v rámci oslav 100. výročí narození zakladatele komunistického státu Kim Ir-sena tančily na hlavním náměstí v Pchjongjangu. Pod obřími portréty vůdce, který zemřel před 18 lety, se v rytmu budovatelských písní vlnily zástupy tanečních párů ve slavnostním oblečení. Dnešní taneční večer je pouze malou součástí oslav, které začaly v neděli velkolepou vojenskou přehlídkou.

KLDR organizuje připomínku Kimových narozenin krátce po skončení smutku za bývalého prezidenta Kim Čong-ila, který zemřel loni v prosinci. Akce mají mimo jiné posílit vládnoucí režim, do jehož čela nově nastoupil Kim Čong-ilův syn Kim Čong-un.

Na záběrech taneční slavnosti jsou vidět tisíce mužů oblečených v košilích a vázankách a tisíce jejich partnerek v pestrobarevných tradičních oděvech. K tanci jim hrály veselé písně s výmluvnými názvy jako například Moje vlast, Ať žije generalissimus Kim Ir-sen nebo Nechť nás ochrání nejvyšší tajemník Kim Čong-un. Vystoupení ukončil ohňostroj.

Kim Ir-sen byl jedním z nejdéle vládnoucích diktátorů na světě; KLDR vedl pevnou rukou bezmála půlstoletí, od roku 1948 do roku 1994. Vytvořil přitom kolem sebe kult osobnosti, který nemá obdoby nikde na světě.