Jsou vaše fotky na Facebooku v bezpečí? | E15.cz

Jsou vaše fotky na Facebooku v bezpečí?

Každé dva měsíce se facebookové
galerie rozrůstají o více než
pět miliard snímků
Každé dva měsíce se facebookové galerie rozrůstají o více než pět miliard snímků
• 
ZDROJ: e15

Karel Bubeníček, DIGIarena

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Facebook je bezkonkurenčně největší internetové úložiště fotek na světě. Převážná většina z nich je soukromého charakteru. Víte ale, jak je máte zabezpečit proti zneužití? Nezměrnost fotografické databáze Facebooku nastiňují různé zdroje, které uvádějí například, že na tuto sociální síť lidé nahrají přes 2,5 miliardy fotografií každý měsíc – to je téměř tisíc nových snímků za každou sekundu.

Pro srovnání, doposud nejúspěšnější internetová služba ke sdílení fotografií, Flickr, obsahuje údajně něco přes pět miliard snímků, tedy množství, o jaké se facebookové galerie rozrostou během pouhých dvou měsíců.

Pokud patříte mezi šest set milionů uživatelů Facebooku a také na něm sdílíte své fotografie, měli byste si ujasnit alespoň to, komu je chcete ukazovat. V základním nastavení je totiž váš profil velmi otevřený a to, co je určeno zrakům vašich nejbližších, tak může vidět prakticky každý. Jestli tomu chcete zabránit, budete se muset do nastavení ponořit hlouběji.

Vše potřebné najdete v horním menu pod položkou Účet – Nastavení soukromí. Jestliže jste této záležitosti doposud nevěnovali pozornost, možná vás zaskočí, jak moc benevolentní Facebook k vašim osobním údajům a datům je. V doporučeném nastavení tak například stojí, že váš stav, všechny fotky i další příspěvky může vidět naprosto každý – tedy i ten, kdo na Facebooku není zaregistrován. Fotky a videa, na kterých jste označeni, mohou vidět nejen vaši přátelé, ale také přátelé vašich přátel, tedy opět ohromná skupina pro vás často zcela cizích lidí.

Jestliže se s tímto stavem nechcete smířit, klepněte na odkaz „Upravit nastavení“. Zde pak můžete velmi detailně určit, jaký typ příspěvků bude pro koho viditelný. Konkrétně fotek se dotýkají následující položky: Mé vlastní příspěvky – zde můžete určit, zda budou vaše fotky dostupné pouze vašim přátelům, přátelům vašich přátel nebo úplně všem. K dispozici je také individuální nastavení, ve kterém můžete zamezit zobrazení vašich příspěvků pro konkrétní osoby. Další položkou je Upravit nastavení soukromí pro existující fotoalba a videa – zde aplikujete výše uvedené možnosti pro jednotlivá již existující fotoalba.

Velmi obtěžující funkcí je pro spoustu uživatelů Facebooku označování osob na fotografiích. Pokud se vám nelíbí, že vás vaši přátelé označují na fotkách, aniž byste o to vy sami stáli, můžete v sekci „To, co sdílí ostatní“ určit, kdo je oprávněn vidět fotografie, na nichž jste označeni. Klepněte na tlačítko „Upravit nastavení“ a zvolte možnost podle vašich preferencí.

S označováním osob na fotografiích se pojí také volba „Navrhnout přátelům fotky, na kterých jsem já“. Když u ní nastavíte „Zakázáno“, nebudou vašim přátelům vnucovány vaše fotky rozpoznané robotem s výzvou k vašemu označení.

Popisované nástroje umožňují samozřejmě ovlivnit zobrazování dalších údajů o vás, nejen fotografií. Když už jste smířeni s tím, že se vůbec cestou Facebooku prezentujete a poskytujete jeho sítím svá osobní data a fotografie, je přinejmenším dobré vědět, jak můžete alespoň trochu své soukromí chránit.

Autor: Karel Bubeníček, DIGIarena

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video