Kontroverzní Stoneův film Snowden dorazí do kin 10. listopadu

Režisér Oliver Stone

Režisér Oliver Stone Zdroj: CTK

Celoživotní dílo. Nejen režijní počiny Četa, JFK či Wall Street, ale třeba také scénář k filmu Scarface patří do autorského díla Olivera Stonea
Režisér Oliver Stone
Snowden údajně využil nabídku azylu ve Venezuele
Edward Snowden
Edward Snowden sice v listopadu obdržel Stuttgartskou mírovou cenu od německé občanské iniciativy Die AnStifter, osobně převzít si ji ale kvůli ruskému exilu nemohl.
7
Fotogalerie

Americký režisér Oliver Stone svým novým snímkem Snowden dokazuje pověst kontroverzního režiséra, který si vybírá politicky citlivá témata bez ohledu na diktovanou politickou „korektnost“.

Hlavním námětem jeho nového filmu je postava Edwarda Snowdena, jenž vynesl informace o rozsáhlém sledování lidí americkou špionážní agenturou NSA. Před trestem se uchýlil do Ruska. Snímek Snowden popisující praktiky amerických výzvědných služeb bude mít českou premiéru 10. listopadu.

Popis jedné z největších špionážních kauz moderní doby je příběhem mladého muže, který za sebou nechal kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Stone ukazuje rozdílný pohled na Snowdena, kterého má část lidí za hrdinu a jiní za zrádce. Autor snímku uvádí, že válka proti teroru posloužila jako záminka ke vpádu moci do soukromí pod záminkou zachování demokracie.

Stone si v předvečer zářijové německé premiéry filmu stěžoval, že film nemohl natočit v Hollywoodu. Stone v rozhovorech pro německé noviny řekl, že zajistit financování pro jeho film bylo velice obtížné. "Žádné studio v Hollywoodu se toho tématu nechtělo dotknout. Tam už šlo o jistý druh zastrašování, autocenzury a strachu z vládních úřadů. Byla to ostuda," citovala agentura DPA amerického tvůrce. Film nakonec vznikl v Mnichově.

Sedmdesátiletý režisér dlouhodobě patří mezi kritiky americké zahraniční politiky. Nyní o situaci ve své zemi řekl, že "celý systém je v háji". "Žijeme v policejním státě, budeme udušeni a pohřbeni v cukrové vatě," uvedl s tím, že vláda ve Washingtonu vede s pomocí tajných služeb válku proti vlastnímu obyvatelstvu a Snowden tento problém zblízka představil. V USA byl Snowden obviněn ze špionáže.

Autor válečného filmu Četa i v jiných snímcích vyjádřil deziluzi z války ve Vietnamu, které se sám zúčastnil. Její nesmyslnost a krutost popsal i v dalších dílech z vietnamské trilogie - Narozen 4. července a Nebe a země.